Rövid híreink

1183
A napokban már a megemelt bérek érkeznek a pedagógusok számláira. Az emelésnek köszönhetően, míg egy pályakezdő négy éve 130 ezer forintot keresett, most 203 ezer forinttal számolhat. Rövid híreink következnek.

 

 

 

PEDAGÓGUS BÉREMELÉS
Többet vihetnek haza a pedagógusok, a napokban már a megemelt bérek érkeznek a számlájukra-jelentette be Rétvári Bence, államtitkár. Példaként említette, hogy míg egy pályakezdő négy éve 130 ezer forintot keresett, most 203 ezer forinttal számolhat. Egy húsz éve a pályán lévő, főiskolai végzettségű óvónő bére 149 ezer forintról 301 ezerre nőtt, míg egy szintén húsz éve dolgozó, egyetemi végzettségű pedagógus a 172 900 forint helyett 334 950 forinttal számolhat. Tájékoztatása szerint egyébként a magyar pedagógusok korfája olyan, mint az európai országoké, azaz az ötven évesnél idősebb pedagógusok aránya 37 százalék. Ez ugyanolyan feladatok elé állítja Magyarországot, mint más államokat – mutatott rá Rétvári Bence. Szólt arról is, hogy mintegy 1500 hallgató vesz részt a Klebelsberg- ösztöndíjprogramban, amire 1,6 milliárd forintot fordítanak.

 

 

 

CEGLÉDI LÁNY SZÉPSÉGVERSENYEN
Egy ceglédi és egy albertirsai lány is bejutott a Pest megye Szépe választás döntőjébe. A nívós esemény november 18-án lesz, akkor derül ki, hogy a 16 döntős lány közül kinek a fejére kerül a korona. Mészáros Petra, a ceglédi Kossuth Gimnázium tanulója is bejutott a legszebbek közé, valamint egy albertirsai lány, Chovanyecz Csilla is megméreti magát a szépségversenyen. Több szempontból is egyedi a Pest megye Szépe választás, ugyanis nem lesz fürdőruhás bemutató, valamint a lányoknak műveltségi kérdésekre is válaszolniuk kell majd. A lányokra egyébként a közönség is szavazhat, az internetes voksoláson a legtöbb lájkot kapott versenyző is díjat kap.

 

 

 

ELISMERÉST KAPOTT OZSGYÁNI MIHÁLY
Színházi elismerést kapott Ozsgyáni Mihály. A fiatal, ceglédi színész a salgótarjáni színház elmúlt évadában nyújtott teljesítményét jutalmazták. Több kategóriában adták át a Zenthe Ferenc Színház Vastaps díjait. Kihirdették egyebek között a tavalyi évad legjobb meseszínházi, legjobb gyerekelőadása díjakat. A legjobb ifjúsági előadás pedig a Pillangók szabadok című darab lett, amelyért Marjai Virág és Ozsgyányi Mihály valamint Szarka János, rendező léphetett a színpadra és vehette át az elismerést jelképező üvegkockát.