Rövid híreink

944

ÉRDEMES MOST FELÚJÍTANI

Duplájára nőhet az energiahatékonysági felújítási költsége annak a mintegy 590 ezer még nem szigetelt panelháznak, melyek lakóközössége nem lép időben. Ugyanis 2020 december 31-e után már csak a szinte nulla energiaigény feltételeinek teljesítésével végezhetnek energetikai célú felújítást. A számítások szerint egy panelház teljes homlokzati szigetelése a jelenlegi árakkal és paraméterekkel számolva négyzetméterenként 30 ezer forint. A szigorítás bevezetése az eddigi 15 cm helyett már 25-30 cm vastagságú szigetelést ír elő, így több mint duplájára nőhetnek a felújítási költségek. Azt javasolják érdemes minél hamarabb, még a szabályozás életbe lépése előtt elkezdeni az energetikai felújítás tervezését, illetve kivitelezését. A szakemberek szerint a legcélszerűbb a teljes energetikai rekonstrukció, amely magába foglalja egyebek mellett a pince, az első emeleti lakások födémszigetelését, a homlokzat és tetőszigetelést, valamint a külső nyílászárók cseréjét a lépcsőházi nyílászárókkal együtt. Így nemcsak a fűtésszámla összege csökken, hanem a beruházás is olcsóbban kivitelezhető.

JÁRVÁNY MIATT VÉGEZNEK FELMÉRÉST

Az Afrikai Sertéspestis járvány miatt kell ellenőrizni Cegléden, Tápiószőlősön, Törtelen, Nyársapáton, Nagykőrösön és Kocséron a háztáji sertésállományokat – írják az Országos Főállatorvos határozatában. A felmérés kizárólag az adatszolgáltatási és a járványvédelmi tájékoztatás elfogadásával jár. A betegség előfordulása, megállapítása esetén CSAK a felmért, regisztrált állatok esetében van lehetőség kártalanításra. A betegségre kizárólag a sertés fogékony, és a fertőzést követően az állat minden esetben elpusztul.

ÁROKBA HAJTOTT EGY KISBUSZ

Árokba hajtott és az oldalára borult egy kisbusz hétfőn este a 4-es főút 52-es kilométerénél, Albertirsa közelében. A mikrobuszban huszonegyen utaztak, a tűzoltók kiérkezéséig mindenki elhagyta a buszt. A ceglédi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt.