Rövid híreink

1378

MEGSZAVAZTÁK A VADÁSZOK BORÁT

Majorosi Géza fehérbora, a Tápió-Vin Kft. rozéja és a Kemenczés Borház vörösbora viselheti egy éven át a Vadászok bora címet. A választást a napokban tartották, gasztronómiai versennyel egybekötve. A Kereskedelmi iskola tanulói készítettek vadhúsokból ételeket. Ezeket is bírálta szakértő zsűri. A Vadászok bora elnevezésű rendezvénynek idén is az Artem Galéria és a Jazz café adott otthont. Az asztalokra nem csak borok, hanem vadhúsból készült ételek is kerültek. A vadászok által elejtett és felajánlott vadakból az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola tanulói készítettek különleges ételeket, melyeket a szakmai zsűri kóstolt először. A legfinomabbnak a vaddisznó májpástétomot, az aszpikos nyúlpástétomot és a sutából készült őzpörköltet találták. A rendezvény díszvendége a villányi borász, az Országos Magyar Vadász Borrend tagja, Polgár Zoltán volt.

MEGÚJUL AZ ALBERTIRSAI ZSINAGÓGA

Felújítják az albertirsai zsinagógát. Április végére be is fejeződik a több mint 200 éves épület rekonstrukciója. Helyreállítják az eredeti arculatot, funkcióját tekintve pedig művészetek háza lesz, ahol koncerteket, hangversenyeket, kiállításokat szerveznek majd. A zsinagóga előtt szabadtéri színpadot is kialakítanak. A beruházás összesen 288 millió forintba kerül. A költségek jelentős részére pályázaton nyert pénzt az albertirsai önkormányzat.

EGYRE TÖBBEN HÁZASODNAK

Húsz éve nem volt olyan magas a házasságkötések száma Magyarországon, mint 2016-ban. Tavaly január és november között mintegy 49.000 pár kötött házasságot. A javuló tendencia Cegléden is érezhető volt, 2016-ban 199 pár, 2015-ben viszont csak 150 pár házasodott össze. Országos viszonylatban egyébként az elmúlt hat évben folyamatosan növekszik a házasságkötések száma. Kevésbé jó hír, hogy a válások száma emelkedett, 2015 volt eddig a legrosszabb év, 20.315 házasságot bontottak fel. A Statisztikai Hivatal felmérése szerint egyre később köteleződnek el a fiatalok. A nők átlagosan 30, a férfiak pedig 32 éves korukban kötnek házasságot.