Sokan kilátogattak az Arany Napokra

960

Színes programok, kézműves standok és koncertek is várták az Arany Napokra kilátogatókat. A rendezvény alapvető célja Arany János szellemiségének, kultuszának éltetése, ezzel együtt pedig egy kikapcsolódást nyújtó kulturális fesztivál.

Idén is sokakat vonzott a nagykőrösi Arany Napok. A rendezvény, ha úgy vesszük már több mint száz éves, de pár éve kiemelten nagy hangsúlyt kap a város életében.

DR. CZIRA SZABOLCS, polgármester: ,,1935-re vezethető vissza, amikor Dezső Kázmér polgármestersége idején elkezdték az Arany Napokat rendezni. Akkor három évet élt meg, majd néhány alkalommal még megrendezték nem összefüggően egymás után, hanem jeles évfordulókkor. Az Arany Napok kicsit olyan többet érdemeltek volna a várostól.”

A kétnapos program célja, hogy emléket állítsanak Arany Jánosnak és erősítsék a lakosságban a helyi értékek tiszteletét.

DR. CZIRA SZABOLCS, polgármester: ,,Tehát innen hívjuk mi a Nagykőrösi Napokat Arany Napoknak és folyamatosan végig járja azok a Kőrösiek, idelátogatók, hogy hol lakott Arany János pontosan, illetve, ahol tanított, valamikori főgimnáziumban, majd pedig kijövünk ide az Arany szoborhoz, majd legvégén abba a kertbe megyünk, ahol nagy valószínűséggel nagyon sok szép verset írt.”

A rendezvénnyel Arany János szellemiségét, kultuszát szeretnék éltetni.

DR. CZIRA SZABOLCS, polgármester: ,,Azért vagyunk mi annyira büszkék Arany Jánosra, mert nem csak hogy itt tanított, a legtermékenyebb korszakát itt töltötte. Nagykőrösön a kilenc év alatt háromszor annyi költeményt, verset írt, mint annak idején 21 év alatt Budapesten.”

Szombaton délután egy különleges meglepetéssel készültek a szervezők. Egyszer csak megérkezett Arany János és családja. A Nagykőrösi Lovas Sportegyesületnek köszönhetően ismét megelevenedett a költő. A Cifrakertben színes programokkal, kézműves standokkal és koncertekkel várták az érdeklődőket. A kétnapos program különlegessége volt a Svájci Házban berendezett Posta történeti kiállítás, ahol a Nagykőrösi Arany Napok logójával ellátott leveleket, borítékokat és képeslapokat lehetett vásárolni. Ezen a napon a Magyar Posta minden levelét az Arany Napok emblémával látta el. A szombat este sztárja a Quimby zenekar volt.