Szakmai kirándulás

1170

Rendhagyó helyszínen, egy dunaparti pincészetben tartotta soron következő találkozóját a Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrend. A borlovagokat Budapesten élő lovagtársuk, Magyar József a Budafoki pincerendszer egyik – kuriózumnak számító – pincészetében látta vendégül.

A borlovagok kivételesen nem saját ruhájukat, hanem  hely egyik különlegességét adó ruhát öltötték magukra. Így sétálták végig  a múzeumként, rendezvényhelyszínként is népszerű pincészetet. A Budafoki pincerendszer a világ  egyik legnagyobb ma is működő, összefüggő pincerendszere.        Teljes hosszára különböző becslések készültek, a mai általánosan elfogadott terjedelme 120 km. Ennek a pincerendszernek része tehát a Záborszky Pince is. Itt találkoztak szokásos, minden harmadik hétfőn megtartott találkozójuk keretében a borlovagok. A pincét Rostár József mutatta be, aki maga is már 50 éve rója ezeket a folyosókat.

ROSTÁR JÓZSEF borász:             „Budafoknak ez az egyik legnagyobb pincéje, 78.000 hektoliter borkapacitása volt valamikor. Most egy kis részén folyik borászat tulajdonképpen. Egy része még felújításra vár, és a másik harmada az, ami már járható és múzeumnak van berendezve. Mi most ezt a részt fogjuk bejárni.”

A pincerendszer alapját a kerület hegyvidékének meszes-löszös alapanyaga adja, amelynek kitermelése, a bányászat, hosszú ideig a kerület egyik fontos bevételi forrását jelentette. De nem csak erről, természetesen a borászat múltjáról és jelenéről is hallhattak a borlovagok. És persze kóstolhattak is.

ROSTÁR JÓZSEF borász: „A fő fajták, amik itt előfordulnak az az Irsai olivér, chardonney, sauvignon blanc és a kék szőlőből pedig  pinot noir. Ezeket a fajtákat kedvelik. Látszik a bornak a színén is, hogy egy reduktív eljárással készült bor, kézi szüreteléssel, hogy a szőlőbogyók ne töredezzenek meg, ne oxidálódjon a must. A szőlőt, ha szükséges, előhűtik és utána zúzzák, bogyózzák, préselik és hidegen történik az erjesztés.”

A hely különlegessége, a minipanoptikum mellett kialakított, ügyességet próbára tevő játszóhely is népszerű volt  lovagok körében, akik természetesen a vacsora mellett a rend következő időszakának feladatairól is egyeztettek. Bár most a szakmai csemege, a pincészet került inkább középpontba.

KISS ATTILA elnök-nagymester: „Itt a pincerendszert végigjártuk, hiszen itt a régi történelmi kor nyoma jól látható, Törley pincészettől kezdve itt nagyon sok minden folyt. 120 km-nyi pincerendszer ment a Budafoki hegy alatt, amiből 35-40 km környékén volt, amit borászati célra használtak. Ebből láttunk egy kis részletet, amiben a régi technikai eszközök voltak kiállítva, hordók, eszközök, borfalu egy kis bort is kóstoltunk természetesen, aki eljött ide és megnézte, úgy gondolom, hogy tapasztalatokkal és jó élményekkel felvértezve megy majd haza Ceglédre.”

És a remények szerint feltöltődve, hiszen a következő időszakban is feladatok várnak a borlovagokra. Készül a borrendről szóló kiadvány, márciusban megrendezik a borrendi bált, és előtte borversen is lesz.