Szertüzet gyújtottak

1586

December 21-e a téli napforduló napja. A leghosszabb éjszakához számos hagyomány, szokás kapcsolódik. Egy ősi ünnepet, a szertűz gyújtást elevenítette fel tegnap este a Cigle Hagyományéltető Egyesület. A régi Konzervgyár telephelyén felállított máglyát tüzes nyílvesszővel gyújtották meg, majd egész éjszaka őrizték a tüzet.

A sztyeppei lovas nomád kultúrákban, így az ősi magyaroknál is kiemelkedő jelentőségűek voltak a természeti jelenségekhez kapcsolódó ünnepségek. Ezek közül is az egyik legfontosabb ünnep a téli napforduló volt, ugyanis ekkor indul el a napos órák idejének növekedése. Ez a nap a fény, a remény, a megújuló természet és a jövőbe vetett hit szimbóluma.

Őseink virrasztással, énekléssel, évbúcsúztató szertartásokkal töltötték az év leghosszabb éjszakáját – és így tettek most a Cigle Hagyományéltető Egyesület tagjai is. A téli napfordulón a fény megszületését, a vajúdás kezdetét ünnepelik – hangzott el a szertartáson. A nők és a férfiak körbeálltak és különböző feladatokat kellett véghezvinniük. A tűz pedig hamarosan fel is lobbant, méghozzá lángoló nyílvesszővel gyújtották meg.  A tüzet egész éjszaka őrizték és táplálták. Ilyenkor az ősök emlékének adóznak.