Szkíta temetőt találtak Cegléd és Abony között

4352

: Szkíta temetőt találtak Cegléd és Abony között egy régészeti feltárás során. Eddig két sírhelyet tudtak azonosítani, most ezeken dolgoznak a szakemberek. A csontvázak mellett találtak ékszert és egy vaskést is. Ezek az eszközök vélhetően az akkori kor hite szerint a túlvilágra való utat segítették.

Nagy erőkkel végzik az M4-es út szélesítését megelőző régészeti feltárásokat, az út mentén több helyen is dolgoznak a szakemberek. Abony határában például egy szkíta temetőre bukkantak az archeológusok.

PATAY RÓBERT, régész, Gödöllői Régészeti Látványraktár és Múzeumpedagógiai Foglalkoztató: ,,Itt ezen a részen a meglévő út nyomvonalában 2003 és 2005 között már dolgoztak a kollégáink, akkor egy 162 síros szkíta temetőt tártak fel és ennek a temetőnek valószínűleg a délnyugati részét találtuk meg. Jelen pillanatban két sírt tudtunk azonosítani, ezeken dolgozunk, folyik a bontásuk és a dokumentálásuk.”

A szkíták egy keleti eredetű nomád népcsoport volt, akik Kr.e.7. század közepén költöztek be a Kárpát-medencébe. Azért is különlegesek, mert ők az első olyan népcsoport, akiknek tudjuk a nevét – mondta a szakember. A szkíták a halottakat általában magzatpózban helyezték a sírokba, ami jól látszódik a most feltárt leleteken is. Ez a csontváz például vélhetőleg egy férfié lehetett.

PATAY RÓBERT, régész, Gödöllői Régészeti Látványraktár és Múzeumpedagógiai Foglalkoztató: ,,Nem használt ennek a lelőhelynek, a mezőgazdasági művelés sem, mivel ezek a sírok egész magasan már a humusz rétegben találhatóak, a felszíntől egy olyan 50 cm-re, sajnos a szántás a sírok többségét megbolygatta már. Pusztított el koponyákat, de találtunk olyan urnás temetkezést is, ahol az urnának csak az alsó része maradt meg, benne egy kevés hamuval.”

Az elhunytak mellett sokszor találnak ékszereket, vagy fegyvereket és egyéb szerszámokat. Ezen a lelőhelyen mindössze pár gyöngyöt, vaskést és egy edény darabot találtak. A szakember szerint ez azt mutatja, hogy a sírkert ezen részén a kevésbé tehetőseket temették el. Az ásatás után az utómunka következik majd. Nyilvántartásba veszik a leleteket, melyek utána a raktárba kerülnek. Az itt talált leleteket a Ferenczi Múzeumi Centrum ceglédi régészeti bázisában helyezik el.