Szövegértési versenyt rendeztek a Táncsics iskolában

1501

A gyerekeket szeretnék ösztönözni az olvasásra és szövegértésüket fejleszteni a Táncsics iskolában szervezett versennyel. A hetedik éve szervezett megmérettetésre idén 160 diák jelentkezett, nem csak Ceglédről, hanem a környező településekről is. A legjobbak könyv – és tárgyi jutalomban részesülnek majd.

A diákok már hetek óta készültek a mai szövegértési versenyre, amit a Táncsics Mihály Általános Iskolában szerveztek. Az intézmény tornatermében szépen sorban állva várták, hogy beosszák őket a termekbe.

RIMÓCZI GÁBOR, igazgató, Táncsics Mihály Általános Iskola: ,,Most már 160 gyerek jelentkezett a versenyre, ami eddig a legmagasabb szám, úgy hogy nagyon szoros lesz a megmérettetés. Aminek én nagyon örülök és még mindig egy kicsit keveslem, mert szeretném elérni a 200-at és a jubileumi 10. versenyt majd 200 gyerekkel rendezzük meg.”

A verseny fő szervezője hét évvel ezelőtt azért találta ki ezt a versenyt, hogy a gyerekek az olvasás szeretetére neveljék. Az olvasás javítja a koncentrációt, fejleszti a memóriát és bővíti a szókincset.

VINCZE JÓZSEF ZSOLTNÉ, szervező pedagógus: ,,Az olvasás és a szövegértés nagyon nehezen megy a gyerekeknek. Szeretnénk inspirálni a gyerekeket, hogy egy verseny keretein belül is megmérettessék magukat. Erre ugye készülni kell, nem túl sokat, de magában az, hogy olvasnak már maga a szövegértésnek egyik lépcsőfoka.”

A harmadik osztályosok Benedek Elek meséivel kapcsolatos játékos feladatokkal találkoztak, a negyedikesek pedig mondákkal.

VINCZE JÓZSEF ZSOLTNÉ, szervező pedagógus: ,,Én úgy gondolom, hogy ezek a feladatok nem a megszokott szövegértési feladatok. Kicsit nyelvtani jellegű, játékos feladatok hiányoznak, mondjuk magánhangzók, mássalhangzókat kell pótolni, ami az olvasmányhoz tartozik. Rejtvény van benne, valamint összekötős, színezős, szavakra bontós feladat.”

Idén 160 gyerek jelentkezett 16 iskolából. A feladatokat még a mai nap kijavították. A legjobbak könyvjutalomban részesültek. De senkinek nem kellett elkeserednie, hiszen minden résztvevő emléklapot kapott.