Szüreti mulatság az óvodában

1316

Szüreti mulatságot rendeztek a Lövész utcai óvodában. A kicsik énekeltek, táncoltak és persze kipróbálták a szüret elengedhetetlen kellékeit is. A leszemezett szőlő présbe került aztán pedig poharakba. Most vendégeket is fogadták, más óvodák pedagógusai is betekinthettek abba, hogyan zajlik egy Lövész utcai szüret.

Énekszóval, verssel járták körbe a nagyok az óvodát, hogy szüreti mulatságra invitálják óvodástársaikat. A Lövész utcai intézményben már nem először rendeznek ilyen eseményt. Az apróságok nagy örömére ilyenkor igazi szüreti hangulatot varázsolnak ide az óvodapedagógusok. Viszont most vendégek is érkeztek.

SZEKERNÉ VERES KATALIN óvodavezető:  „A tavasszal bázis intézmény lett a Lövész utcai óvoda és ez az első igazi nyitott programunk, amikor kinyitjuk az óvoda kapuit és várjuk az érdeklődő kollégákat, hogy megnézzék, mi is történik itt nálunk.”

A bázis intézményi hálózat gyakorlatilag arról szól, hogy az intézmények egymástól ötleteket, programokat tanuljanak, vegyenek át. Vagyis hasznosítsák a máshol már bevált ötleteket. Ilyen ez a szüreti mulatság is, hiszen már három éve örvendeztetik meg ilyen nappal a kicsit ebben az óvodában.

SZEKERNÉ VERES KATALIN óvodavezető:  „Gyakorlatilag ez úgy alakult ki, hogy mi mindig megyünk a gyerekekkel, mert az élményközpontú pedagógiát tartjuk elsődlegesnek, illetve tevékenységközpontú programmal dolgozunk. De a kicsiket  nem tudjuk kivinni szüretelni, mert örülünk, hogy egy hónap után beszoktak az óvodába és így három évvel ezelőtt pattant ki az egyik óvónéni fejéből az, hogy hozzuk be ide a szüretet. Én először megvallom őszintén nagyon csodálkoztam, hogy hogyan is képzelik el ezt. Aztán meglepődtem, amikor egyszer csak jöttek és dobszóval hívtak ki engem ide a teraszra.”

A szüreti mulatság tehát nagy siker lett. És nem csak jól érzik magukat a gyerekek, de például a szőlő szemezése segíti a szem kéz koordinációt is. A legfontosabb pedig talán az, hogy ezek a gyerekek nem csak képről ismerik meg a szüretet, hiszen saját maguk  préselnek és persze pici mustot is kóstolnak.