Tájékoztatás szúnyoggyérítésről

621

Az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék a szúnyog tenyészőhelyek vízborítását idézte elő, ezzel extrém szúnyoginváziót okozva országos szinten, mely Ceglédet sem kíméli.
A szúnyoggyérítés problémáját tovább rontja, hogy jelen állás szerint az utolsó, kémiai légi szúnyoggyérítésre használható termék visszavonásra került. Így jelen esetben a légi kémiai szúnyoggyérítés kiváltására a földi kémiai szúnyoggyérítés lehet alkalmas.
A gyérítési munkák Cegléd Város Közigazgatási területén a vízfolyások, árkok, vizenyős mocsaras helyeken, a szúnyogok tenyészőhelyein történnek, több mint 300 ha területen.
A gyérítési munkákat a Rovért Kft. végzi.
Városunkban ez idáig 3 alkalommal földi kémiai szúnyoggyérítés és 1 alkalommal földi biológiai szúnyoggyérítés történt.
A szúnyoggyérítési időpontokról minden esetben értesítjük a helyi médiumokat (CTV, Cegléd Rádió) és a www.cegled.hu és www.varvag.hu weboldalakon, valamint a városi facebook oldalakon is értesülhetnek.
A földi kémiai szúnyoggyérítés kéthetente ütemezetten történik, a soron következő gyérítési időpont 2020. július 7-én kedden lesz.
A tapasztalt szúnyoginvázió hatására időjárás függvényében 2020. július 3-án beiktatunk egy földi biológiai és földi kémiai szúnyoggyérítést. A szúnyogok száma az időszakos vízállások eltűnésével mérséklődhet.
Fontos a lakosság figyelmét is felhívni arra, hogy mindenki érdeke és kötelessége a szúnyogok szaporodásának megakadályozása az otthonaikban is, így a kis vízfelületeken (kerti tavakban, esővíz gyűjtőkben) fejlődő szúnyogok szaporodását is meg kell akadályozni.

VÁRVAG Nonprofit Kft.