Tájékoztató avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

823

Az Önkormányzathoz érkezett számos lakossági megkeresésre tekintettel tájékoztatjuk Önöket, hogy az avar és a kerti hulladék nyílttéri égetésének szabályait az Önkormányzat 11/2015. (IV.30.) rendelete tartalmazza, mely szerint a levegő tisztaságának védelme érdekében Cegléd belterületén a kerti hulladék égetése megfelelő légköri viszonyok esetén egész évben

hétfői és pénteki napokon 9:00 és 19:00 óra között,
szombaton 8:00-18:00 óra között engedélyezett,
munkaszüneti és ünnepnapokon, valamint erősen párás, ködös időben tilos.

Zártkerti ingatlanok esetén az égetés tilos.

Külterületi ingatlanok esetén az égetés tilos.

Ha azt más jogszabály lehetővé teszi, külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója legfeljebb 10 ha egybefüggő területen irányított égetést végezhet, melyet a megkezdés előtt 5 nappal a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cegléd Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztályának írásban be kell jelenteni.

Fenti szabályok azonban kizárólag abban az esetben tekinthetők irányadónak, amennyiben nincs érvényben országos, illetve megyei szinten elrendelt tűzgyújtási tilalom.
A tűzgyújtásra vonatkozó aktuális rendelkezésekről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján tájékozódhatnak (https://katasztrofavedelem.hu/).

A jogszabálytól eltérő tűzgyújtási tevékenységet a Tűzvédelmi Hatóság ellenőrzi. A szabálytalanság tényének megállapítása esetén tűzvédelmi bírság kerül kiszabásra.

Cegléd Város Önkormányzata