Tánc Világnapja a Művelődési Központban

1017

Közös műsorral ünnepelte a Tánc világnapját a Patkós Irma Művészeti Iskola, a Releve tánciskola és a Cegléd Néptáncegyüttes. A Művelődési Központban teltház előtt mutathatták be a fiatalok ünnepi műsorukat.

Modern, klasszikus és néptánc- változatos repertoár fogadta a Tánc Világnapi ünnepség közönségét a Művelődési Központban. Cegléden már régi hagyománya van annak ,hogy a városban működő tánccsoportok és iskolások bemutatkoznak a jeles nap tiszteletére. Idén bővült a fellépők sora.

GÁSPÁR DÁVID: A korábbi években a Tetz Alapfokú Művészeti Iskola, a Relevé Tánciskola és a Patkós Irma Művészeti Iskola szolgáltatta a programokat, de ebben az évben új szereplőként köszönthetjük a Cegléd Néptáncegyüttest.

A 2013-ban alakult Cegléd Néptáncegyüttes elsőként mezőségi szabadtáncot mutatott be a közönségnek. A Patkós Irma Művészeti Iskola tanulói pedig lakodalmas koreográfiát mutattak be. A Tetz Alapfokú Művészeti Iskola is ízelítőt adott tehetséges diákjaik produkcióiból, csakúgy, mint a Relevé Tánciskola. A legkisebb növendékek is bemutatkoztak, de felléptek a nagyok, és a profi csoport is, sőt egy páros előadással is készültek. A Tánc Világnapja, április 29-e egyébként Jean-Georges Noverre születésnapjához, kötődik. A híres francia mester az 1700-as évek vége felé táncos-koreográfusként Bécsben dolgozott. Noverre a „Balett Shakespeare”-jeként vált ismertté. A művészetre tett hatása után adták neki a „Balett nagyapja” nevet. Tiszteletére szerte a világon táncos rendezvénnyel ünneplik a jeles napot. A ceglédi rendezvényről hosszabb összefoglalót láthatnak mai háttér magazinunkban.