Teljes épületenergetikai felújítás a csemői iskolában

1086

Több mint 220 millió forint támogatást nyert a Csemői Ladányi Mihály Általános Iskola. Az összegből az intézmény épületenergetikai felújítását valósítják meg. Egyebek mellett kicserélik az épület nyílászáróit, valamint napelemes rendszert is kiépítenek és szigetelik a homlokzatot, lábazatot, valamint a tetőt.

Évente 10 millió forintot tud megtakarítani az épületenergetikai felújítással a csemői Ladányi Mihály Általános Iskola – mondta Földi László országgyűlési képviselő a ma délelőtt tartott sajtótájékoztatón.

FÖLDI LÁSZLÓ, országgyűlési képviselő: ,,Csemő Község Önkormányzata a KEHOP pályázaton 223 millió 635 ezer forintos támogatást nyert. Ez a támogatás egy ekkora település életében rendkívül nagynak számít és nagyon örülök annak, hogy az irányító hatóság döntött így és ezzel a támogatással a Ladányi Mihály Általános Iskola teljes épületenergetikai felújítását valósítják meg.”

Csemőben egyébként az elmúlt évtizedekben kiemelten figyelték és támogatták az oktatási-nevelési intézményeket. Hiszen fontosnak tartják, hogy a gyerekek megfelelő körülmények között töltsék éveiket a helyi iskolában és óvodában – hangsúlyozta Lakos Roland, polgármester.

DR. LAKOS ROLAND, polgármester, Csemő: ,,Az adósságmentes pályázatunk révén az óvoda belülről teljes egészében megújult, de bizony már 10 éve annak, hogy egy másik pályázatból az iskolára is komolyabb, 170 millió költséget tudtunk fejlesztésre fordítani. Most megérett a lehetőség, hogy egy picit kívülről is gatyába rázzuk az intézményt. A számadatokból nagyjából, hogy érezhetően lépték és a mérték, ennek a pályázatnak két nagy eleme van.”

Az első ilyen fontos elem a szigetelési rendszer kialakítása, amibe a homlokzat, a lábazat és a tetőszigetelés is beletartozik. A felújítandó terület összesen 2850 négyzetméter, ebből a tető 1600 négyzetméter. Emellett 197 ablak és 12 ajtó cseréje is megvalósul majd.

DR. LAKOS ROLAND, polgármester, Csemő: ,,A másik elem pedig a napelemes rendszer kialakítása, amivel, ahogy képviselő úr is említette komoly energia megtakarítás érhető el. Számítások szerint sikerül bepótolni a hálózatba is és ezzel együtt olcsóbbá tehető az épületfenntartása, a pályázat támogatási szerződése már a birtokunkban van.”

A munkálatok jövő februárban kezdődnek és előreláthatólag őszre be is fejeződnek.