Témanap a Várkonyi iskolában

1013

Barátságok szövődtek a Várkonyi iskolás diákok és az erdélyi fiatalok között. A ceglédi tanulók a Határtalanul program keretein belül látogattak el külföldre. Egyebek mellett voltak Nagyszalontán, Kolozsváron, de megnézték a Békás-szorost és a Gyilkos-tavat is.

Élményekkel tértek haza Erdélyből a Várkonyi István Általános Iskola diákjai. A Határtalanul program keretein belül négy napot töltöttek el külföldön. Ma témanapot tartottak az intézményben, ahol tapasztalataikról számolhattak be a tanulók, valamint előadásokat hallhattak a nemzeti összetartozással kapcsolatban.

ZAKAR JÓZSEF, szervezőpedagógus: ,,Azt gondolom, hogy mindenki számára tartalmas volt, elsősorban lelkileg az út. Rengeteg szép dolgot láttunk. De az a lehetőség, hogy székelyudvarhelyi 7-es diákokkal találkozhattunk, beszélgethettünk, együtt sportoltunk, táncoltunk ez egy fajta olyan feltöltődést adott, ami a jövőre nézve az utazó diákoknak is lehetőséget ad.”

A program célja, hogy a külhoni magyarokkal megismerkedjenek a fiatalok és az ott kialakuló értékes barátságokat fenn tudják tartani később is.

ZAKAR JÓZSEF, szervezőpedagógus: ,,Azt gondolom, hogy az a fajta trauma, ami megtörtént 1920-ban, az meghatározó, illetve kihatással van napjainkra is. Az a fajta érzelemvilágot, mégis valahogy át tudjuk lépni, szükség van arra, hogy más oldalról közelítsük meg. Az emberi kapcsolatok oldalára próbáljuk meg fektetni a hangsúlyt.”

Az út során egyebek mellett voltak Nagyszalontán, Kolozsváron. De megnézték a Békás-szorost és a Gyilkos-tavat, valamint Csíksomlyóra is ellátogattak. A diákok számos élménnyel és tapasztalattal tértek haza.

KÉGLI VIVIEN: ,,Nekem a legjobban a második nap tetszett, amikor elmentünk az erdélyi gyerekekhez. Megismerkedtünk velük aztán átjöttek hozzánk este sportolni. A kötélhúzásban legyőztük a másik csapatot és az erdélyiekkel még röplabdáztunk és fociztunk is.”

Vivien arról is beszélt, hogy az egyik erdélyi lánnyal mind a mai napig leveleznek.