Tízezer levél – gálaműsor zárta az ünnepet

1245

Egy kortárs japán komponista, Senju Akira darabja zárta az október 23-ai ünnepi programokat. A művelődési központ színháztermében a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és japán vendégművészek előadásában élvezhette a közönség a nem mindennapi zenei élményt.

Az Egmont nyitány indította az estét az október 23-ai ünnep záróeseményén.  Egy különleges fontos napra tette fel a koncert a koronát. Az ünneplőket a polgármester is köszöntötte a hangverseny előtt.

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester: „Nekünk magyaroknak ez a nap nagyon sokat jelent. Hiszen hosszú évtizedeken keresztül nem lehetett arról beszélni, ami történt és most végre szabadon ünnepelhetjük és emlékezhetünk erre a napra. Történelmünk nagyon sok tragikus eseménnyel van tele, nagyon sok olyan dolog ért minket magyarokat, ami méltóvá tett minket arra, hogy kiérdemeljük a szabadságot és méltóan ünnepelhessünk.”

Senju Akira darabjának magyarországi ősbemutatójával zárult tehát az ünnep. Senu Akira japán komponista és karmester a Tokiói Művészeti Egyetem zeneművészeti karán tanult zeneszerzést. A leghíresebb kortárs japán zeneszerzők közé tartozik, operákat, dalokat és filmzenét komponál. Tízezer levél – ezt a címet kapta magyarul a darab. A „Tízezer Levél Gyűjteménye”, a legfőbb japán történeti versantológia, amely 759-ben jelent meg. A mű egyike Japán nagyra becsült könyvgyűjteményeinek. A könyvekben található versek költői különböző társadalmi rétegekből kerültek ki – találhatunk írásokat uralkodóktól, parasztoktól, de örömlányoktól is. A gyűjtemény 20 könyvből áll, amely összesen 4516 verset tartalmaz. Senju Akira az ősi gyűjteményben található versekből komponálta modern operáját, melynek cselekményét, s librettóját Mayuzumi Madoka kortárs japán költőnő írta, alapul véve a MAN-JO-SHU-ban található verseket. A japán hagyományok és a kortárs muzsika találkozását vastaps fogadta a művelődési központ színháztermében.