Több száz gyermek vett ma részt az EDWARD Napon

1140

Több száz gyermek vett ma részt a Nagykőrösön tartott EDWARD Napon. Az Európai Bizottság által is támogatott kezdeményezés célja, hogy szeptember 21-én senki ne veszítse életét Európa közútjain. A gyerekeket színes programokkal, ügyességi feladatokkal, KRESZ tesztekkel és munkakutyákkal várták.

Gyerekzsivajtól volt hangos ma a Nagykőrösi Kossuth Lajos Általános Iskola. 450 gyermek töltötte meg a tornatermet, ahol a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos játékok várták őket.

VÁRÓ KRISZTIÁN ZOLTÁN: ,,Nagyon tetszik, mert ilyen nem nagyon szokott lenni az iskolában, ez az első, ami volt.”

Szinte az összes helyszínen kipróbálták magukat, de mindenkinek akadt egy kedvence. Petrának például a fekete sátor tetszett a legjobban.

VARGA PETRA: ,,Tekerni kellett gyorsan, hogy bekapcsolódjon a dinamó és megkérdezték, hogy mi kell a biciklizéshez. Volt smiley rákötve és láthatósági mellény, volt három ember, akitől megkérdezték, hogy melyik látszik a legjobban. Akin a láthatósági mellény volt, őt láttuk a legjobban.”

Petra mindennap kerékpárral jár az iskolába.

 VARGA PETRA: ,,A zebránál leszállok a bicikliről, mert ha elütnek is engem hibáztatnak nem, aki elütött és óvatosan közlekedek.”

Az Edward Nap és a Biztonság Hete keretein belül szervezett programok kifejezetten a fiataloknak szóltak – mondta Nádházi Brigitta.

NÁDHÁZI BRIGITTA, r.százados, csoportvezető, Pest megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzés: ,,Az EDWARD Nap azt jelenti, hogy az Európai Unió tagállamainak közútjain ma ne történjen halálos baleset. Ez a célkitűzés. Remélem Magyarország hozzátud járulni ennek megvalósulásához és nem fog ma Magyarország közútjain halálos kimenetelű közlekedési baleset történni.”

A közlekedés nem csak az autósokat érinti, hanem a fiatalokat is, akik nap mint nap kerékpárral járnak az iskolába, ezért is próbálják minél jobban átadni számukra a megfelelő ismereteket.

NÁDHÁZI BRIGITTA, r.százados, csoportvezető, Pest megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzés: ,,Most egy általános iskolában vagyunk és a program az általános iskolásokat érinti, kimondottan őket céloztuk meg. Így gyalogosközlekedéssel, kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos feladatokat oldhatnak meg a gyerekek, illetve olyan interaktív játékokkal játszhatnak, amely szintén a szabályismeretre épül.”

Fontos, hogy a fiatalok megismerjék a KRESZ táblákat, útburkolati jeleket ahhoz, hogy balesetmentesen közlekedjenek. A rendezvényen részt vettek a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai, akik két munkakutyát is elhoztak a gyerekek legnagyobb örömére. De nagy volt még az érdeklődés a Ceglédi Katasztrófavédelemi Kirendeltség által elfüstösített helyiségnél is. A gyerekeknek gázálarcban kellett bemenni a terembe és megkeresni, majd kihozni egy műanyag palackot. A rendőr százados azt is elmondta, hogy az egy hetes program nagyon sikeres, Pest megyében több mint 4000 gyermekhez jutottak el a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos játékokkal, feladatokkal.