Több száz kilogramm liszt adomány

1046

Több száz kilogrammnyi liszt adomány érkezett tegnap a Református Gyülekezeti Házba, melyet rászoruló családok között osztanak szét. A kezdeményezés évekkel ezelőtt indult. A magyar gazdák és malmok búzaadományiból lisztet készítenek jótékony céllal. Idén rekordmennyiségű búza gyűlt össze, mintegy 450 tonna.

A kezdeményezés még évekkel ezelőtt indult el. A Magyarok Kenyere Alapítvány nemzeti összefogásra buzdította a gazdákat. A gabonatermelők hatalmas mennyiségű búzát adományoztak idén is, az ebből készült lisztet rászorulóknak adják.

KLÉMENT GYÖRGY, alelnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Pest megyei: ,,2011-től karolta fel a Magyar Nemzeti Agrárkamara. Az Agrárkamarának tagja minden egyes búzatermelő, a feldolgozó malomipar, a pékség.”

Az adományok mértéke évről évre növekszik, ami jól példázza a gazdák segítőkészségét.

KLÉMENT GYÖRGY, alelnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Pest megyei szervezete:,,Nagyon érdekes, hogy a gazdákat is mennyire megfogta ez a jótékony program, mert ez nagyon sok helyre kerül és mindenhol örülnek neki. Egy pár számadatot had mondjak. 2013-ban 77 tonna, 2014-ben 120 tonna, tavaly már 360 tonna gyűlt össze, míg az idén 450 tonna.”

A Református Gyülekezeti Ház tulajdonképpen egy átvevő hely, innen osztják szét az adományt a rászorulóknak – mondta a református lelkész, Hánka Levente.

HÁNKA LEVENTE, református lelkész: ,,A református hálózatok közül kettővel van kialakult kapcsoltunk. Az egyik itt van mellettünk a Molnár Mária Református Fogyatékos Ápoló-Gondozó Otthon, ahol nagy segítséget jelent, hogy ha ezt is az étkezéshez fel tudják használni.”

Továbbá a református nevelő szülői hálózatban tevékenykedők asztalára is kerül majd a lisztből.

HÁNKA LEVENTE, református lelkész: ,,Különösképp örülnek különösképp karácsonykor a családoknak megnövekedik a élelmiszer igénye és ahol sok gyerek van, ott sokféle finom sütemény készül és alapvetően már tavalyi rendszer szerint működve most is gondolkoztunk előre és várják.”

Az adományokat még karácsony előtt szétosztják, így szeretnék szebbé tenni a nélkülözők ünnepét.