Új korszak a növényvédelemben

1672

Áttörést jelent és új korszakot nyit a növényvédelemben a permetező drónok megjelenése. Nem csak precízebben, de gyorsabban is lehet dolgozni a legújabb technikával, mint a hagyományos permetező módszerrel. Mindezek mellett pedig olcsóbb és környezetkímélőbb is. A drónok forgalmazásában kizárólagosságot élvező cég ma Abonyban mutatta be a gazdálkodóknak a más országokban már elterjedt és nagyon népszerű növényvédelmi újítást.

A villámgyors informatikai fejlődés teret hódít a mezőgazdaságban is. A gazdálkodás technológia legújabb vívmánya a permetező drónok megjelenése. Az eszközöket eszközöket ma délelőtt Abonyban termelőknek mutatta be az amerikai HSE cég kizárólagos magyarországi forgalmazója. A tulajdonos Bene Lajos 40 éve foglalkozik mezőgazdasággal, azt mondja: a permetező drónok új korszakot nyitnak a növényvédelemben.

BENE LAJOS, tulajdonos, Agro-Way Kft.: Sokan még most Magyarországon misztifikációnak gondolják, pedig nem az. Amerikában nem az, Ausztráliában nem az, hanem ezek főképpen olyan dolgok, amik ott már jelentős szerepet töltenek be a mezőgazdaságban. A kisembernek a kezébe adjuk ezeket a gépeket, mert ezek egyszerűek, ezek bonyolultak, csak bonyolultnak látszanak. Ezek ki vannak dolgozva, a NASA dolgozta ki, az adta át ennek a HSE cégnek a forgalmazásra, preciziós eszközökre.

A drónokkal való növényvédelem olcsóbb, mint a hagyományos permetezés-mondják a szakértők. Emellett nagy előnye, hogy a GPS koordináták segítségével ott és akkor lehet velük dolgozni, amikor a termelő szeretné.

LADÁNYI SÁNDOR:  A drónoknál lényegesen koncentráltabb anyagokat használunk, mint a hagyományos szántóföldi növényvédelembe. Addig, amíg egy konvencionális permetezésnél 200-300 liter vizet használunk egy szántóföldi növényvédelemhez, itt adott esetben ez csak 1-2 vagy 3 liter tehát jóval koncentráltabb az anyag. Ezek a drónok képesek, a kisebbek 10-et, a nagyobbak 15-20 és jönnek azok, amelyek 30 vagy 50 litert visznek el.

Egy nap alatt akár 50-100 hektárnyi terület permetezését is el lehet végezni a drónnal. A forradalmian új eszközzel pontosan kiszámítható, feltérképezhető, hogy melyek azok a területek, ahol szükség van például koncentráltabb beavatkozásra.

 DR. HEGEDŰS LAJOS, tulajdonos, Agrárkontakt:  Ez a drónprojekt teljes egészében integrálja a preciziós gazdálkodást. A digitalizáció világában élünk, ezt kell megközelítenünk, ezt kell vinnünk és ezt kell majd átadnunk az utódainknak is.

A fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjából is új fejezetet nyit a földi irányítású légi permetezés-hangzott el a gazdáknak tartott tájékoztatón. Az eseményen Abony polgármestere is elismerően szólt a csúcstechnológiával működő növényvédelmi technológiáról. Romhányiné Dr. Balogh Edit azt mondta: Abonyban mintegy 12 ezer hektáron gazdálkodnak a termelők. Nekik és nagyon sok mezőgazdásznak lesz segítség a növényvédelem terén a permetező drónok használata. Április 21-én szakmai kiállítás keretében bárki megnézheti az eszközöket Abonyban, a szakemberek minden kérdésre válaszolnak.