Újabb kisfilmes sikereket ért el Maróti Márk

1137

Országos versenyen második helyezést ért el a ceglédi születésű Maróti Márk és alkotótársa Csiszár Gergő. ,,Az én reformációm” című kisfilm pályázaton a fiatalok azt mutatták be, mit jelent számukra a reformáció. Nem ez az első sikerük, hiszen a Ceglédi Filmfesztiválon ifjúsági kategóriában első helyezést értek el egy másik kisfilmjükkel is.

Az érzéseket és hangulatokat megelevenítő és a generációkat összekötő kisfilmjükkel Csiszár Gergő és Maróti Márk elnyerte a zsűri tetszését. Olyannyira, hogy ,,Az én reformációm” című pályázaton elnyerték a klip kategória második helyezését. A fiatal páros ceglédi helyszíneken és legfőképp a Református Nagytemplomban készített felvételeket, így ábrázolva a reformáció szellemiségét.

MARÓTI MÁRK: ,,Elég közel áll hozzánk a téma, mert én is a Református Általános Iskolába jártam, akivel filmezek, Csiszár Gergő, ő pedig a Református Gimnáziumba jár most Kecskemétre és innen jött az ötlet, hogy erre jó lenne készíteni valamit.”

A Reformáció Emlékbizottság telefonos kisfilm-pályázatában arra kérte a fiatalokat, hogy vegyék filmre, mit jelent számukra a reformáció. A beérkező pályamunkákat Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa, Pozsgai Zsolt filmrendező, Csizmazia Gábor filmkritikus és Hirsch Tibor, az ELTE Filmtudományi tanszékének docense értékelték. Márk és Gergő a második helyezésért 30.000 forinttal térhetett haza.

MARÓTI MÁRK: ,,Nagyon örültünk neki, mindenki jóra számít, úgy hogy vártuk azért, hogy talán a háromban benne leszünk.”

A ceglédi születésű Márk és a hernádi származású Gergő már régebb óta ismerik egymást – mindketten a Kecskeméti Református Internátusban laknak-, közös az érdeklődésük és lelkesedésük miatt fogtak közös munkákba.

MARÓTI MÁRK: ,,Az egyik szobatárs kért meg minket, hogy segítsünk neki egy pályázathoz, mert tudta, hogy nekem van fényképezőgépem, eddig csak fotóztam vele, a Gergő meg próbálkozott vágni és egész jól sikerült az a pályázat. Arra csak egy délután volt és mi rájöttünk, hogy ezt nagyon jó lenne csinálni még úgyhogy ezzel foglalkozunk kicsit komolyabban, jobban utánajártunk és végül így születettek meg a filmek.”

Nem ez az első nagyobb sikerük, hiszen a Ceglédi Filmfesztiválon ifjúsági kategóriában első helyezést értek el. ,,Message” című kisfilmjüket mutatták be, ami az online világról és a zaklatásról szól. Ezzel a filmmel az Ökumenikus Diákfilmszemlén második helyezést értek el és közönségdíjasok lettek. Továbbá egy különdíjat is kaptak a Bob című videójukért. A fiatalok szeretnének továbbra is a filmkészítéssel foglalkozni, sőt szakirányú iskolába fognak majd jelentkezni.