Újabb reagálás távvezeték ügyben

1735

Valóban nem kérték, hanem követelték, hogy ne a jelenleg érvényes nyomvonalon épüljön meg a 400 kV-os távvezeték – így fogalmazott a Jobbik önkormányzati képviselője egy ma tartott sajtótájékoztatón. Ezt a legutóbbi testületi ülésen tárgyalt előterjesztés kapcsán mondta el Csuri Károly. De egy érintett tanya tulajdonosa is részt vett a tájékoztatón. Sipos Mihály úgy fogalmazott: véleményük szerint koncepciós eljárás eredményeként fogadta el a kormányhivatal a környezeti hatásvizsgálatban leírtakat és adta ki az engedélyt.

A kampány közeledtével magasabb fokozatba kapcsol a kormányzati siker propaganda és ezzel együtt a csúsztatás is – így fogalmazott Csuri Károly. Főként a a 400 kV-os távvezeték kapcsán érzik ezt – mondta az önkormányzati képviselő visszautalva a legutóbbi testületen tárgyalt előterjesztésre, melyre a Jobbikos képviselők nemmel szavaztak. Úgy fogalmazott: igen, valóban ők nem kérték a nyomvonal újragondolását, ők nem kérik, hanem követelik és visszautasítják a jelenlegi nyomvonalról szóló döntést.

CSURI KÁROLY önkormányzati képviselő, Jobbik: „Ott tartunk ahol kezdetben. Soha sehol senki semmilyen számítást nem látott, gazdasági prognózist nem olvasott Kecskemét térségére vonatkozó energetikai előrejelzéseket nem találunk sehol, egyszerűen úgy tűnik az egész, mintha valaki a hasára ütött volna, hogy itt kell egy elektromos távvezeték. Továbbra sem értünk tehát egyet ezzel a vezetékkel.”

Csuri Károly elmondta: most már felmerül a polgári engedetlenségi mozgalom lehetősége. A másik megoldás pedig április 8-a lehet, mert úgy vélik, hogy ha Volner János lesz a térség országgyűlési képviselője, akkor történhet változás. A sajtótájékoztatón az egyik érintett tanya tulajdonosa pedig úgy fogalmazott: Kecskeméten koncepciós eljárás eredményeként fogadta el a környezeti hatásvizsgálat eredményét a kormányhivatal nem foglalkozva semmivel, csak azzal amit a Mavir tőle megrendelt .

SIPOS MIHÁLY: „Szerintem ez példátlan, a demokráciához ez nem méltó, hogy az emberek nincsenek megkérdezve. Várható volt, hogy ezt teszik, hiszen Kósa Lajos előtte már egy kecskeméti rádióban elég paródiát űzött a mi sorsunkból. Folyamatosan valótlanságokat állított velünk kapcsolatban. Úgy állított be minket, mintha mi a beruházást szeretnénk megakadályozni, pedig mi csak nem szeretnénk, ha ez a 400 kV-os távvezeték a tanyáink mellett és felett menne, kerülgetve 300 család életét.”

Sipos Mihály arról is beszélt, felháborítónak tartják, hogy az állami médiában szinte egyáltalán nem szólalhatnak meg. Kulturáltan megfogalmazott véleményüket is törlik – fogalmazott. És Földi Lászlótól sem kaptak választ arra, milyen tárgyalásokat és milyen eredménnyel folytatott vagy folytat a Mavirral.