Újra lengett a Foucault-inga

1730

Újra lengett a Foucault-inga a Református Nagytemplomban ma délelőtt. A város több iskolájából érkeztek diákok, hogy megnézzék Kis Lajos, pedagógus kísérletét. Az ingát 1851-ben Leon Foucault francia fizikus fejlesztette ki, hogy bebizonyítsa, forog a Föld.

A francia fizikus híres ingakísérletét 2007-ben mutatták be először Cegléden. Azóta minden évben újra felfüggesztik az ingát. Ma délelőtt is nagy tömeget vonzott a kísérlet, a város diákjai töltötték meg a Református Nagytemplomot. Tíz éven keresztül Tűri László fizika tanárnak köszönhetően valósulhatott meg a kísérlet, idén viszont átadta a szervezés lehetőségét Kis Lajosnak, a Bem iskola szakmai igazgatóhelyettesének, aki szívesen elvállalta a feladatot.

KIS LAJOS, szakmai igazgatóhelyettes, SZC Bem József Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája: ,,Leon Foucault volt, aki bebizonyította, hogy a föld a tengelye körül forog. Egy nagyon szemléletes módon tette mindezt Párizsban a Panteonban egy ingát lengetett és ennek a lengési síkja állandó és ahogy a Föld fordul alatta úgy különböző rovátkákat vágott a homokba. Illetve bójákat lehetett vele eldöntögetni és ezt a kísérletet ismételjük meg most itt. Durván 140 évvel később, mint ahogyan ezt ő akkor végrehajtotta.”

Egy rendhagyó fizikaóra keretében bemutatják hogyan bizonyítható a Föld saját tengelye körüli forgása. A kísérletben a magas felfüggesztésnek köszönhetően hosszú ideig leng az inga, ami akár egy órát is jelenthet. Bár sok év eltelt az első kísérlet óta még mindig nagy az érdeklődés.

KIS LAJOS, szakmai igazgatóhelyettes, SZC Bem József Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája: ,,Több iskolából jelezték, hogy várják, hogy mikor lesz az idei ingakísérlet. Ahogy itt körbenézünk a létszám is kicsit megdobogtatja a szívem, hogy mennyien érdeklődnek még mindig a különböző műszaki dolgok iránt és a fizika, természettudomány iránt, tehát nem halt még ki ez az érdeklődés.”

2012-ben teljesen felújították a ceglédi ingát, ami azóta a lehető legnagyobb pontossággal működik. Továbbá most először nem a padokhoz rögzítve, hanem egy fémszerkezetről indították, ami még pontosabbá teszi a kísérletet – hangsúlyozta Kis Lajos. Az ingakísérlet azért is különleges, mert kevés helyen látható a világon.