Újra Téli Fesztivált rendeztek Dánszentmiklóson

388

Szent Miklós napi Téli fesztivált rendeztek Dánszentmiklóson. A kulturális és gasztronómiai programok mellett a fesztivál egyik legfontosabb küldetése, hogy újra helyére kerülhessen a nagyhírű dánszentmiklósi alma, és az egykor nagyon jó hírű gyümölcstermesztés.

Piros, sárga és zöld almák, a legkülönfélébb fajtájú gyümölcsök díszítették a dánszentmiklósi sportcsarnokot. A helyi termékeket felvonultató vásárban a kézműves és dísztárgyak mellett a helyben termett alapanyagokból készült élelmiszereket is meg lehetett vásárolni vagy kóstolni. Hetedik alkalommal rendezhették már meg a különleges eseményt és hogy mi élteti ezt a hagyományt, arra egyszerű a válasz.

SIPEKI ZSOLT polgármester: „Az emberi barátság – lehetne most gyorsan hosszú körmondatokat alkotni, de tulajdonképpen az emberi kapcsolatok és a gasztronómiának az a varázsa, hogy közös felületre ülteti a lehető legkülönbözőbb embereket és előbb utóbb ebből a közös étkezésből barátságok, emberi kapcsolatok szövődnek.”

Az ünneplés elképzelhetetlen finom ételek nélkül. A főzőversenyre almás ételekkel lehetett nevezni. Volt csapat, aki ugyan vörösboros csülökpörköltet készített, azt viszont almakompóttal kínálta. Hiszen az alma Dánszentmiklóson valóban a mindennapi étkezés része.

GUBA ISTVÁN: „Az mindennapos, itt régebben is, most is almát termeszt majdnem mindenki, eladásra – szóval az alma mindennapos az asztalon. Mennyire lehet variálni az almás ételeket? Nagyon is, hiszen süteményhez, kompóthoz használjuk. Én például a pörkölthöz kompótot szoktam enni, savanyúságot nagyon ritkán eszünk.”

A téli fesztiválra még Délvidékről is érkeztek vendégek. Ráadásul régi jó ismerősök, hiszen a kapcsolat már nem új. Többször is jártak már Dánszentmiklósiak ott, legutóbb a település legapróbb lakói.

LINK LAJOS vezető Aracs Turizmus: „Mindenkit szeretettel várunk és nagy örömmel tapasztaltuk, hogy a dánszentmiklósi diákok is a Határtalanul diákprogram keretein belül megtiszteltek bennünket és bemutathattuk nekik Délvidéket. Ezáltal ugye a kis tarsolyukba tudtunk egy kis szeretetet határon túlról is biztosítani. És felnőtt korukban is biztosan ékes kapcsolat fog kialakulni. Olyan mint például a polgármester Úr és közöttem.”

A nap egyik fele természetesen kóstolással telt, hiszen bőven volt kínálat különleges ételekből és finom süteményekből is. De persze a művelődési házban is várták programok a kikapcsolódni vágyókat, például Rácz Gergő és Muri Enikő koncertje.