Újraindul az utánpótlásélet is a ceglédi labdarúgásban

1293

Március 14-én léptek utoljára pályára idén a CVSE labdarúgócsapatai. Ami az utánpótlást illeti, szinte kivétel nélkül először is, hiszen több gárda szabadnappal kezdte a tavaszi szezont, így tavaly október-november óta ez volt az első és utolsó játéknap számukra. Ezt követően a koronavírus-járvány miatt a szövetség felfüggesztette a pontvadászatokat és a közös edzések is abbamaradtak, amint az iskolákat bezárták március 16-án. Az utolsó meccsén a DVTK II. együttesét 5:0-ra verő felnőtt csapat május 11-én újra edzésbe állt, heti három alkalommal, naponta két csoportban edzenek majd. A fiatalabb korosztályok számára május 18-án jön el ez a pillanat. Az utánpótlás közelmúltjáról és a tervekről Jankovics István, a CVSE Labdarúgó Szakosztályának utánpótlás technikai vezetője számol be.

– Hogyan telt az utóbbi időszak, mennyire tudtátok motiválni, megmozgatni a fiatalokat?
– Kihívásokkal, újdonságok keresésével, megvalósításával, de folyamatos bizonytalanságban. Amíg most, május elején nem derült ki hivatalosan, hogy a szövetség befejezettnek nyilvánítja a bajnokságokat, a hosszú idő ellenére sem kellett motiválni a gyerekeket, élvezték azt, hogy most másmilyen formában kell elvégezniük a feladatokat. Érezhető volt viszont az elkeseredés, amikor kiderült, nem folytatódnak a pontvadászatok. Elsősorban ugyan a nevelés, a képzés a feladatunk az utánpótlásban, de a gyerekek számára igenis fontos a siker. Remek szereplésének köszönhetően több csapatunk pedig éremért, bajnoki címért csatázott. Az ismételt közös munka során ezt a csalódottságot is kezelniük kell az edzőkollégáknak.
– Mennyire élték meg másképp a különböző korosztályok ezt az élethelyzetet?
– A legkisebbek talán a legkönnyebben, akik már bajnokságban szerepelnek, azok jóval nehezebben. Akik pedig már az érettségire, felvételire készülve sodródtak bele a megváltozott világba, nos, nekik alig maradt idejük az értékelésre. Az edzők visszajelzése alapján a legtöbben alig várták már, hogy újra együtt, a Zsengellér Gyula Sporttelepen készülhessenek. Erre május 18-tól lesz lehetőség szigorú protokoll mellett.
– Mi az MLSZ döntés lényege és ez hogyan befolyásolja a ceglédi utánpótlást, hogyan tovább?
– Minden bennünket érintő bajnokságot lezárt a szövetség. Érmet nem oszt sehol. A felnőtteknél feljutó, kieső van, bennünket viszont a harmadik helyen ez sem érint. Számunkra úgy fejeződött be ez a bajnoki idény, mintha el sem kezdődött volna. Ez persze nem igaz, mert mint említettem, több csapatunk is sikeres szezont futott, tőlük a vírus nagy élményeket, sikereket, érmeket vett el. Reméljük, sikerül úgy újraindulni, hogy utánpótlásbázisunk nem zsugorodik a veszélyhelyzet elmúltával, sőt jó lenne a hasznos tapasztalatokat beépíteni a normál munkarendünkbe is.
– Meddig terveztek, meddig tudtok tervezni?
– A jelenlegi, koronavírus miatti veszélyhelyzetben minden tervünk, döntésünk visszavonásig érvényes. Május 18-án újraindul az utánpótlásélet, a kihirdetett feltételek pedig a fennálló járványügyi-egészségügyi és jogi környezet fennmaradásáig maradnak életben. Szem előtt tartjuk az önmérséklet és fokozatosság elvét. A bizonytalanságban csak így tudunk tervezni. Szeretnénk több nyári tábort majd, hiszen világos, hogy sok gyerek marad felügyelet nélkül a hosszú nyári hónapokban, ha visszaáll a normál munkarend és a szülők visszamennek dolgozni. Ennek feltételeit is megpróbáljuk megteremteni, de még az sem biztos, lehet-e nyári tábort szervezni egyáltalán.
– Miben bíztok a jövőt illetően?
– Edzünk. A bajnokságokat illetően pedig még korai bármit is kijelenteni, hiszen még a szövetség elnöksége sem tűzte napirendre a 2020/2021. évi bajnokságok indításának kérdését.