Utolsó útjára kísérték Kürti Bélát

1343

Utolsó útjára kísérték Kürti Bélát, nyugalmazott középiskolai tanárt, a város díszpolgárát. A Kossuth Lajos Gimnázium néhai pedagógusa elévülhetetlen sikereket ért el tanítványaival, tornász bajnokokat nevelt, és nagyon sokat tett azért, hogy a tornát, a rendszeres mozgást megszerettesse a város fiataljaival.  Kürti Béla 103 évesen hunyt el.

Az Evangélikus Templomban búcsúzott Kürti Bélától családja, barátai, munkatársai és tisztelői.

KISZEL MIHÁLY, prépost plébános: ,,Kedves gyászoló testvéreim, családtagok, hozzátartozók, és Cegléd város polgárai, egész várost képviseljük. Hiszen nem igen volt olyan ceglédi lakos, aki Kürti Béla bácsit ne ismerte volna. Egy régi mondás szerint, hívő mondás szerint, az öreg kor istennek jóságból adott koronája.”

Kürti Béla évszázadon átnyúló példamutató élete, munkássága örök nyomot hagyott a város kulturális-és sportéletén. Olyan nyomot, ami az előttünk álló évszázadban sem halványul el soha – mondta beszédében a polgármester.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: ,,Ő olyan ember, aki példát mutat felkészültségével, olyan, aki életével beírta magát a város történelemkönyvébe. Olyan ember, akit éltetett a család, a sport és az irodalom szeretete. És a nevelésbe, az értékteremtésbe vetett hite. A szellemi és fizikai képességek egysége. Felejthetetlen élmény volt például a Ceglédi VSE alapításának 75. évfordulóján papír nélkül mondott beszéde nevekkel, adatokkal, és a mögöttük álló színes vagy tragikus életutak felidézésével.”

A Sportmúzeum vezetője Magyar László is elbúcsúzott Kürti Bélától.

MAGYAR LÁSZLÓ, vezető, Sportmúzeum: ,,Az ideális embertípus megtestesítő karakterrel, az akadályok leküzdésére kész harcos, sikeres volt a tanári pályán az edzői évei során a torna sportban, majd a helytörténeti kutató és publikáló kutató munkájában a nyugdíjas évei alatt is. A négy évtizedes tanári munka után és nyugdíjba vonulását követően 1978-ban életre hívta a ceglédi Sporttörténeti Bizottságot, majd annak nyomvonalán az ország első vidéki Sportmúzeumát 1992-ben.”

Elbúcsúzott tőle a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is. Dr. Jakabházyné Mező Mária.

DR. JAKABHÁZYNÉ MEZŐ MÁRIA, főtitkár, Magyar Olimpiai Bizottság: ,,1960-ban első éves hallgatóként hallottam rólad először, amikor a római olimpia után a magyar női versenyzőkről kért tőlünk Romák Éva tanárnő. Én a vidéki résztvevő lányokat gyűjtöttem ki, ennek kapcsán Ceglédhez érve írtam le Füle Judit nevét, akinek edzője Kürti Béla testnevelő tanár. Számtalan szakmai cikked jelent meg elsősorban a női tornával kapcsolatban.”

Kürti Bélának hosszú pályája során rengeteg dicséretben, jutalomban és kitüntetésben volt része.  Sok más mellett átvehette Cegléd díszpolgári címét és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét valamint a MOB érdemérem kitüntetést is. Kürti Béla elévülhetetlen sikereket ért el tanítványaival, tornász bajnokokat nevelt, és nagyon sokat tett azért, hogy a tornát, a rendszeres mozgást megszerettesse a város fiataljaival. Legenda, példakép, aki a ceglédi sport és társadalmi élet kiemelkedő alakjává vált pedagógusként, edzőként, sport és helytörténészként is. Kürti Béla 103 évesen hunyt el, hamvait családi körben a római katolikus egyház szertartása szerint a Kálvária temetőben helyezték örök nyugalomra. A búcsúztatásról hosszabb összefoglalót hétfői Háttér magazinunkban láthatnak.