Veszélyes kereszteződések Cegléden

1094

Akár 150 ezer forintos helyszíni bírságot is kaphatnak azok az ingatlantulajdonosok, akiknek a háza előtt nem látszódik a növényzet miatt a közlekedési tábla. Ez a probléma a város több kereszteződésében is fennáll és igen balesetveszélyes. Az önkormányzat arra kéri az érintetteket: tegyék láthatóvá otthonuk előtt a fákkal, bokrokkal benőtt táblákat.

Jelenleg ez a helyzet a Kút és a Felház utca kereszteződésében. A Petőfi utca felé haladók alig látják az elsőbbség adó táblát, hiszen eltakarja a fa lombja. De nem jobb a helyzet a Hajó és a Kút utca kereszteződésében sem. Távolabbról alig látszik a tábla. Ez pedig már a Vécsey és a Mária utca sarka, ahol szintén szemmel látható a probléma. Ha a növényekkel benőtt elsőbbségadó táblákat későn veszik észre a sofőrök könnyen megvan a baj. Erre hívja fel a figyelmet a város jegyzője, Diósgyőri Gitta, aki a közösségi együttélés alapvető szabályairól beszélt.

DR. DIÓSGYŐRI GITTA, címzetes főjegyző: ,,Tehát arról van szó, ha egy útkereszteződésben van egy ingatlan és aki ott lakik, vagy a használó, vagy a tulajdonos az ingatlana előtt található közterületre kinőtt, vagy általa kitelepített cserjét, bokrokat, fát nem távolítja el a rendeletünknek megfelelően akkor ez egy jogellenes magatartás.”

A növények által eltakart közlekedési táblák miatt már történt baleset a városban, ezért fontos a megelőzés.

DR. DIÓSGYŐRI GITTA, címzetes főjegyző: ,,A ceglédi újságban is megjelentettünk egy felhívást, hogy a lakosoknak kötelessége a közterületen található, általuk elhelyezett, kitelepített bokroktól megtisztítani a közterületet. Ennek érdekében a közterület felügyelőink hatósági ellenőrzés keretében hivatalból járják Cegléd területeit. Ha észlelik a problémát akkor természetesen elsősorban az ingatlan tulajdonosának, használójának szólnak, ha ez nem vezet eredményre legvégső esetben egy végzést hoznak írásban.”

A határozatban felhívják az ingatlan használó, vagy tulajdonos figyelmét: szüntesse meg a jogellenes állapotot – fogalmazott Dr. Diósgyőri Gitta – azaz tegyék láthatóvá a közlekedési táblákat.

DR. DIÓSGYŐRI GITTA, címzetes főjegyző: ,,Figyelmeztetéssel felhívják arra is a figyelmét a tulajdonosnak, hogy ez bizony 150 ezer forint közigazgatási bírság kiszabását is maga után vonhatja amennyiben nem szünteti meg ezt a jogsértő állapotot. El kell, hogy mondjuk a közterület felügyelők utóellenőrzés keretében, ha letelik a három nap ismét kimennek a helyszínre ellenőrzik, hogy van-e változás.”

Cegléden még nem kellett emiatt bírságot kiszabni, ami azt jelenti, hogy időben megszüntették a balesetveszélyes állapotokat. Diósgyőri Gitta arra kéri a lakosságot: ne várják meg a közterület felügyelők figyelmeztetését, legyenek körültekintőek és szüntessék meg a problémát.