102 éves Kürti Béla

1224

102. születésnapján otthonában köszöntötte a városvezetés Kürti Bélát. Hegedűs Ágota alpolgármester tortával és egy üveg borral kedveskedett. A családias hangulatban telt ünneplésen Kürti Béla visszaemlékezett múltjára és a mindennapjairól is beszélt.

Az alpolgármester Hegedűs Ágota tolmácsolta a városvezetés jó kívánságait Kürti Bélának, aki ma ünnepli születésnapját. A tortát a 102-es szám gyertyái díszítették, amit a szokáshoz hűen az ünnepelt el is fújt. Kürti Béla mind a mai napig jó egészségnek örvend, de azért szüksége van a segítségre – mint mondta.

KÜRTI BÉLA: ,,Egy kedves tanítványom a szomszéd lépcsőházban lakik, a Közgazdasági iskolában érettségizett. Ő a nappali segítségem. Ő készíti a reggelit, ebédet, vacsorát. Az ebédet hordják, az ételhordót a Katihoz viszik, mert én nem tudok kijönni, csak tíz perc alatt a járókával, ha csöngetnek. Nem találom már a csengő gombot, nem tudok senkit beengedni. Tehát ő van velem és napi három órában reggel egy órát, délután pedig két óra hosszat van nálam.”

A segítséggel kiválóan boldogul a hétköznapokban. Továbbá arról is beszélt, hogy máig szívesen sétál a szabadban.

KÜRTI BÉLA: ,,Amíg jó idő volt mindig egy fél órát sétálunk. Karon fog, jobb kezemben a sétabot, még tudok sétálni még a szabad levegőn. De most náthás már egy hete nem voltunk kint és megpróbáltam felvenni a kabátot, de sokszor a falnak estem. Nem tudok már önállóan öltözködni, hogy kimenjek a teraszra levegőzni. Ez azt jelenti, hogy a többi időt ablak mellett ülök.”

A születésnapi köszöntésén felelevenítette az elmúlt évtizedek sikereit és emlékeit.

KÜRTI BÉLA: ,,Egyik legfőbb terület az, hogy 26 évig vezettem Cegléden a torna sportot.  Ezt a sportágat én ismertettem meg a várossal. Ott értem el életem legszebb eredményét, mert egy nyomorék gyerekből Magyarország mesterfokú bajnokát neveltem. Négy éven át Füle Judit ceglédi gimnazista tanítványom volt Magyarország legjobb tornásza.”

Kürti Béla elévülhetetlen sikereket ért el tanítványaival, tornász bajnokokat nevelt, és nagyon sokat tett azért, hogy a tornát, a rendszeres mozgást megszerettesse a város fiataljaival. Élő legenda, példakép, aki a ceglédi sport és társadalmi élet kiemelkedő alakjává vált pedagógusként, edzőként, sport és helytörténészként is. A 102 esztendős pedagógus sporttörténeti könyvek írója Cegléd díszpolgári címét és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét is megkapta.