Rendhagyó történelemóra

960

Rendhagyó történelemórát tartott tegnap a művelődési központban Bayer Zsolt. Az író, publicista lakossági fórumra érkezett a városba, hogy a migrációról beszéljen. Ő úgy gondolta, mindezt egy átfogó, a történelmi előzményeket megvilágító előadással teszi.

„Sorsfordító időket élünk és sorsfordító események előtt állunk, hiszen, mint ahogyan azt láttuk Európa és Magyarország is elég különleges és nehéz helyzetben van. Aztán ezzel egyidejűleg hamarosan parlamenti választások lesznek és ezek a dolgok összefüggenek egymással.”

A város polgármestere köszöntötte a lakossági fórumra érkezőket, de a térség országgyűlési képviselője is arról beszélt, fontos és sorsfordító hetek, hónapok előtt állunk.   A migrációs kérdéskör. Ez volt alapvetően a tegnapi lakossági fórum témája. A vendég Bayer Zsolt volt, aki úgy fogalmazott, szereti ezt a témakört beágyazni egy történelemórába. Ráadásul apropó is van, a reformáció 500. évfordulója.

BAYER ZSOLT író, publicista: „Hogyha meg akarjuk érteni, hogy Európa hol tart most és miért tart ott, ahol tart, akkor helyesen tesszük, ha onnan indulunk és szépen végigvesszük egy viszonylag egyszerűen következő gondolati ív mentén, hogy ez az elmúlt 500 év miért torkollott szükségképpen abba a nehezen érthető és nehezen elviselhető világba, amiben ma Európa létezik. És aztán ebből lehet kibontani, hogy amúgy mi most a helyzet és ezzel a helyzettel mit lehet kezdeni.”

Bayer Zsolt úgy fogalmazott, az a közönség, aki egy-egy ilyen alkalommal a rendezvényen részt vesz meglehetősen motivált, tehát meggyőzni őket semmiről sem kell. De ők is szeretnek tisztában lenni a dolgokkal és jólesik nekik a szellemi és lelki megerősítés. De sokszor meg is döbbennek.

BAYER ZSOLT író, publicista: „Főleg ez a történelemóra. Nem nagyon szokták így végiggondolni az európai históriát, mint ahogy ezt itt most tőlem hallani fogják. És bárhol elmondtam a helyes kifejezés az az, hogy meg vannak döbbenve.”

Az elmúlt 500 év történelmének alapján beszélt tehát a migrációról Bayer Zsolt.