200 éve két keréken

1069

A „Tour de Hongrie  ceglédi rajta adta a Kossuth Múzeum újabb kiállításának apropóját.  A tárlat a kerékpár fejlődéstörténetét kíséri végig. Eredeti kerékpárok, rekonstruált változatok, korabeli fényképek, plakátok mutatják be a népszerű jármű elmúlt 200 évét.

200 évvel ezelőtt a németországi Mannheimben szabadalmaztatták az első, kétkerekű, egy nyomon haladó, kormányozható közlekedési eszközt. Akkor még a földre érő lábaival lökte előre a rajta ülő utas. Rövid idő múltán világszerte népszerű lett ez az egyéni közlekedési eszköz! Az első kerékpárokat a kocsigyártók készítették, kezdetben főként fa alkatrészekből. Az 1870-es végére alakították ki a nagykerekű velocipédeket alig 20 évvel később pedig megjelent a kerékpár „ma” ismert formája is. Ezt a folyamatot mutatja be a kiállítás.

A Magyar Közlekedési és Műszaki Múzeum gyűjteményének gondozója is itt volt a megnyitón. Sok érdekességet mesélt a kerékpár történetéről. A „Tour de Hongrie 2018” ceglédi eseményéhez kapcsolódó kiállítás 2018. augusztus 10-étől szeptember 20-áig látható a ceglédi Kossuth Múzeumban.