25 éves lett a Sportmúzeum

1555

25 éves lett a ceglédi sportmúzeum. Az első vidéki sportgyűjtemény évfordulójára ünnepséget szerveztek. A Városháza dísztermében ünnepi köszöntők után elismeréseket adtak át, majd a Sportmúzeum falán emléktáblát avattak. De a Városi Pantheonba is ellátogattak a résztvevők és koszorút helyeztek Gál József valamint Zsengellér Gyula emléktáblájánál.

Takáts László polgármester távollétében is nagy szeretettel köszöntötte a ceglédi sportmúzeum alapítóját, Kürti Bélát, aki példamutató tevékenységével, edzőként, sport és helytörténészként is sokat tett a városért és persze a ceglédi sportmúzeumért.

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester: „A vidék első sportmúzeumának falati az évtizedekig végzett lelkiismeretes, lelkes munka eredményeként már lassan szétfeszítik a régmúlt és közelmúlt emlékei. Azok a helyi, ceglédi emlékek, amelyek megismerése mindig fontos gólokat, tizedeket, centimétereket jelentett az elmúlt 25 év  ceglédi sportolóinak, inspirált mindannyiunkat a minél jobb eredmények elérésében.”

A legendás ceglédi sportolók példája úgy mutatja az utat, mint a tévétorony a sportmúzeumba igyekvő látogatóknak. A ceglédi sportmúzeum egy lelkes edzőtábor a fiatalságnak, egy legális teljesítményfokozó fogalmazott a polgármester. Majd Magyar László, a gyűjtemény jelenlegi vezetője elevenítette fel a múltat.

MAGYAR LÁSZLÓ gyűjteményvezető: „Polgármester úr érzékeltette, hogy Cegléd városa nem véletlenül viseli az utóbbi években a sportváros titulust, hiszen az elmúlt olimpiák sikerei, az egyre növekedő, színvonalas utánpótlás tevékenység, a megújuló infrastruktúra mind annak a bölcsője, hogy a holnap, a holnapután önmagukat sporttörténésznek nevező generációk tudjanak a további időszakban a fiataloknak beszámolni”

Magyar László elmondta: szeretnének időszaki kiállításokat szervezni és beépíteni az iskolai oktatásba is a sportmúzeumot, az ott lévő értékeket. Erre egyébként hamarosan lehetőség is lesz. Füle Győzőnő önkormányzati képviselő elmondta: másolat készül a múzeumban található olimpikonok tablójáról és egy másolatot minden iskola megkap. Az első vidéki sportmúzeumot köszöntötte az Olimpiai- és Sportmúzeum főigazgatója is.

DR. SZABÓ LAJOS főigazgató Olimpiai-és Sportmúzeum: „Meggyőződésem, hogy az a munka, amit végeznek, az tartalmában és színvonalában is első. Ha valaki megkérdezi Tőlem, hogy milyennek kell lennie egy ilyen gyűjteménynek, egy ilyen múzeumnak, akkor a ceglédi példát tudom mindig elsőként említeni.”

Az az erő pedig, ami ebben a csapatban van, az fantasztikus – fogalmazott. A köszöntők után a jubileumra készült plaketteket, elismeréseket adtak át, majd a Városi Pantheonban  koszorút helyeztek Gál József valamint Zsengellér Gyula emléktáblájánál. Ezt követően az ünnepség zárásaként a sportmúzeum falán avattak emléktáblát a résztvevők.