60 éves Csurgai Ferenc

788

Különleges formák, egyedi anyagok és senkivel sem összehasonlítható stílus. Ez jellemzi Csurgai Ferenc alkotásait. A szobrászművészt hatvanadik születésnapján köszöntötték egykori iskolájában, a Gimnáziumban. A művésznek pedagógustársai, barátai, egykori és jelenlegi tanítványai kívántak még sok, alkotással teli, boldog évet. Csurgai Ferenc a köszöntésen mesélt pályája kezdetéről, alkotói évtizedeiről.

Csurgai Ferencet elsőként a Gimnázium igazgatóhelyettese köszöntötte a kerek születésnapon.

VOLTER ETELKA, igazgatóhelyettes. Mikor eléri a hatvanat, új álmokat tűz ki, és teljes lendülettel elindul feléjük, és rájön hogy a határ a csillagos ég, Isten éltessen 

Barátok, tanítványok, pedagógustársak-sokan köszöntötték a ceglédi szobrászművészt 60. születésnapján. A város részéről Füle Győzőné kívánt még sok-sok, alkotással teli évet.

FÜLE GYŐZŐNÉ, kulturális-oktatási és sportbizottság elnöke: Elég sok szépséggel ajándékozott meg bennünket, nem csak a várost, meg a gimnáziumot, hanem az egész országot és nagyon büszkék vagyunk rá. Mondanék egy idézetet Geszti Pétertől: „születésnap minden ébredés, ne kérdezd hogy kell boldognak lenni” Én azt hiszem Te tudod hogyan kell boldognak lenni, ehhez szeretnénk kifejezni jókívánságainkat.

Csurgai Ferenc ezer szállal kötődik egykori almamáteréhez, hiszen nem csak egykori diákként, hanem óraadóként, illetve a Benedek Péter rajzkör aktív tagjaként is élete fontos helyszíne a Gimnázium. A születésnapi köszöntésen mesélt arról, is hogy eredetileg nem szobrásznak készült.

CSURGAI FERENC: Én a pályára már nagyon korán készültem, elhatároztam hogy festő leszek. Ez nagyon elérhetetlennek tűnt és nagyon távolinak, nagyon álomban születőnek.

A Művészeti Főiskolán 1984-ben festő diplomát szerzett, majd ugyan ebben az évben megnyert egy szobrász pályázatot és elkészült első monumentális domborműve. Ezek után nem volt kérdés, hogy a szobrászat felé orientálódik.

CSURGAI FERENC: Az apró tárgyak rendezgetése, fotózása, jelenetek rendezése már térben zajlik. Egy idő után természetes volt az igény, hogy a sík felület után mi történik a térben.

Csurgai Ferenc az elmúlt évtizedekben több művészeti ösztöndíjat is kapott, mesterkurzusokat vezetett Kecskeméten és több balatoni városban. 18 önálló kiállítása nyílt és szinte megszámlálhatatlan csoportos tárlaton mutatta meg egyedi munkáit. Köztéri alkotásai a Toldy Ferenc Kórházban, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad előcsarnokában és Japánban is láthatóak.