Felfüggesztett fogház ittas vezetésért

1158

Nyolc hónap fogházbüntetést szabott ki a bíróság arra a férfira, aki néhány napja ittasan vezetett, ráadásul két utast is szállított. Mindezek mellett pedig sosem volt jogosítványa, ennek ellenére ittas vezetésért már korábban is elítélték. Akkor pénzbüntetést kapott, most felfüggesztett fogházbüntetést.

Nagykőrösön fogyasztott nagymennyiségű alkoholt ez a férfi, ahogy elmondta, bánatában. Volt felesége ugyanis olyan – véleménye szerint – valótlan dolgokat állított, ami miatt jelenlegi élettársával került vitába. Ezután ivott meg majd egy üvegnyi pálinkát és végül úgy döntött, autóba ül és elmegy élettársa után Törtelre. A rendőrök azonban igazoltatták.

DR.GÖBLYÖS PÉTER vezető ügyész, Ceglédi Járási Ügyészség: „Az ittas vezetés elszaporodott területünkön, így a kapitánysággal, szakmai vezetéssel együtt úgy határoztunk, hogy azokban az esetekben, amikor a feltételek fenn állnak, akkor alkalmazni fogjuk az őrizetbe vétel intézményét ezen bűncselekmény típusok esetében. És így történt ez ebben az esetben is.”

Az ilyen esetek egyébként sajnos még nem csökkennek, így nem fog csökkenni a rendőrségi ellenőrzések intenzitása sem.

DR. GÖBLYÖS PÉTER vezető ügyész: „Az látszik, hogy szükség van a hatékony rendőri fellépésre és a folyamatos igazoltatásokra, intézkedésekre. De azt hozzá kell tennem, hogy noha az országos rendőrfőkapitány az egész ország területére fokozott ellenőrzést rendelt el, tehát lényegében bármely autó, bármelyik pillanatban megállítható, azért az intézkedések jellemezően azért történnek, mert közlekedési szabályokat szegnek meg.”

Ez a férfi például folyamatos balra indexelésével is felhívta magára a figyelmet. A férfi tehát őrizetben várta a tárgyalást, ahol a vádat képviselő ügyész elmondta: az enyhítő körülménynek számít, hogy beismerte és megbánta tettét a férfi.

DR.JAKABFI ILONA vezető-helyettes ügyész: „Nem tekinthető enyhítő körülménynek, hogy forgalommentes útszakaszon közlekedett a vádlott. Hiszen két település lakott területét is érintette az útvonal. És nem tekinthető enyhítő körülménynek az esti, éjszakai vezetés sem, hiszen korlátozott látási viszonyok között kellett neki ezt az útvonalat megtenni.”

Ráadásul a férfinak sohasem volt jogosítványa, ennek ellenére tavaly már egy esetben ittas vezetésért pénzbüntetés és eltiltást szabott ki a bíróság. Most pedig 8 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztést, a végrehajtást két évre felfüggesztve. De 2 évre a vezetéstől is eltiltotta a férfit a bíróság és kötelezték a bűnügyi költség megfizetésére is.

DR. KARASZ ZSUZSANNA járási bíró: „Azt tudnia kell, hogy ez a bűncselekmény 2 év szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmény. Nyilván a büntetés kiszabásakor a bíróság figyelembe vette enyhítő körülményként a beismerő vallomását, a megbánó magatartását és azt, hogy két kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. Ugyanakkor súlyosbító körülményként értékelte azt, hogy büntetett előéletű és ráadásul ugyanilyen bűncselekmény miatt, tehát járművezetés ittas állapotban vétség elkövetése miatt került sor a bűnösségének a megállapítására. és a büntetés kiszabására.”

Az ítéletet és a büntetés mértékét mind az ügyészég, mind a vádlott tudomásul vette. A férfit a tárgyalás után szabadon is engedték.