653 éves Cegléd

1164

A Városalapítók napján, május 8-án az Eötvös téren és a Városházán ünnepelték a 653 éves Ceglédet. A Városalapítók szobránál Takáts László polgármester ünnepi beszédében kiemelte, az emlékmű alakjai a történelmi múlt felidézése mellett az egyházi, a világi és a népi értékek összefogásának fontosságát jelentsék a jövőben is a ceglédiek számára.

A 653 éves város tiszteletére rendezett ünnepség a városalapítók szobránál kezdődött. Takáts László polgármester beszédében úgy fogalmazott: születésnapon általában az ünnepeltet elhalmozzák ajándékokkal, jókívánságokkal, szeretettel. A mi ünnepeltünk azonban szerényebb.

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester: „A mi ünnepeltünk szerény, visszahúzódó, önzetlen, kedves teremtés. A 653 éves Cegléd nem vár ajándékot, de megajándékozza polgárait már évszázadok óta minden nap bájával, barátságával, élhetőségével. Városunk csöndes, visszahúzódó, de amikor szól, akkor szavai sorsfordítóként hatnak Magyarország történelmére.”

Cegléd volt már Dózsa György parasztseregének központja, a Rákóczi-féle szabadságharc kiemelt helyszíne, majd lett Kossuth városa, 1849-ben volt a magyar kormány székhelye, míg a második világháború után a földosztással elégedetlenek `Földet vissza nem adunk!` tiltakozó megmozdulásának bölcsője – folytatta a polgármester.

TAKÁTS LÁSZLÓ: „Nem egy erős legény a mi Ceglédünk, nincsenek nagy hegyei, de az Aranyhegy lankáin remek szőlő terem. Nincsenek természetes tavai, de öt tóból fogják polgárai rendszeresen a halakat. Nincs még autópályája, de az Öregszőlő alatt húzódik az ország egyik legnagyobb forgalmat bonyolító közútja. Ceglédnek nincs folyója, de a Gerje pataknak van gazdag élővilággal ártere, sétára hívó partja.”

Történelmi visszatekintést a Táncsics Mihály Általános iskola igazgatója, Rimóczi Gábor tartott Ünnepi műsorral a Táncsics iskola diákjai készültek, majd a Városalapítók szobránál helyezték el az emlékezés virágait a város, intézmények, pártok, szervezetek képviselői. Az ünnepség a Városi Pantheonban folytatódott, ahol minden emléktáblájánál koszorúval emlékeztek a résztvevők.