Pókbangó szobor és ünnepi közgyűlés

1387

Pókbangó szobrot avattak a Városháza aulájában és ünnepi közgyűlést tartott a Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület. Így folytatódott a Városalapítók napja alkalmából tartott ünnepség.

 Cegléd egyik különlegességét, a pókbangót örökíti meg az a szobor, amelyet egyelőre a Városháza aulájában lehet látni. A Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület tagja, Dr. Túri József ötlete alapján és szponzorálásával, Dr. Surányi Dezső segítségével  készült el Cegléd védett virága, a pókbangó köztéri szobra.    A szobrot Dr. Túri József és felesége leplezték le, majd adták át Cegléd Városnak. A szobor leleplezése után a Városháza dísztermében a Városvédő és Szépítő Egyesület tartott ünnepi közgyűlést. A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő szervezet jelenlegi elnöke a városvédő és szépítő egyesület megalakulásának előzményéről is beszélt.

KOCSIS ISTVÁN elnök: „Akkor még működött a Hazafias Népfront és 1986-ban az alelnöke, S. Hegedűs László levelet írt a tanácsok elnökeinek a Hazafias Népfront vezetőinek. Figyelmükbe ajánlotta, hogy országos megalakult a város és a község védő és szépítő bizottságok. Hozzanak létre hasonlókat. Működési módszerként ajánlotta, ezek a szervezetek egyenlő szervezetként működjenek együtt a tanácsokkal és ha kell vitatkozó partnerek is legyenek.”

Az ünnepségen részt vett a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke is. Ráday Mihály szinte állandó vendég már Cegléden, hiszen a kezdetektől támogatta és segítette a ceglédi városvédők munkáját. Ő arról is beszélt, miért fontos ezeknek a szervezeteknek a működése, jelenléte a városok, települések életében.

RÁDAY MIHÁLY elnök Budapesti Városvédő Egyesület: „Mindegy az, hogy honnan indul. Alulról, felülről, középről – csak összefogja az embereket, hogy tegyenek valamit a városukért. Ez nagyon fontos dolog, hogy az emberek képesek tenni együtt a városukért és ha sikerül elhitetni változó politikai világunkban, hogy ezek az emberek a városért vannak és nem azért, hogy pártokat szolgáljanak.”

a közgyűlés végén elismeréseket adtak át mindazoknak akik sokat tettek és sokat tesznek az egyesületért és ezáltal a városért.  Sok más elismerés mellett az Együtt a városért plakettet  Kis Gyula, Nagy László és Spindelbauer Attila vehette át  . Hosszú időn át végzett kiemelkedő munkájáért pedig elismerést vehetett át Károly Tamás is.