Jógaóra az idősebb korosztálynak

2255

Ingyenes jógaórákon vehetnek részt az 50 év felettiek a Kossuth Művelődési Központban. A mozgásforma lényege, hogy felfrissüljön a test és a lélek, egy kicsit kiszakadjunk a hétköznapi rohanásból. A jóga hatékonyan átmozgatja az egész testet és ellazítja az izmokat.

Kellemes, nyugtató zenére végezték a gyakorlatokat a Kossuth Művelődési Központban a jóga szerelmesei. Erre az órára szerda esténként 6 órakor várják azokat a nőket, férfiakat, akik már elmúltak 50 évesek és szeretnék rendszerezni életükbe a mozgást – mondta a jógaoktató.  

MEGYERI ZSUZSANNA, jógaoktató: ,,A tapasztalat az, hogy egyébként nem csak 50 éven felüliek jönnek, hanem 50 éven aluliak, akik a jógának azt a típusú változatát keresik, ami gyengéden, hatékonyan és jótékonyan átmozgatja az egész testüket és a jóga jótékony hatásai ugyanúgy érvényesülnek ezen alkalomkor is, mint bármelyik másik jóga órán.”

A jóga célja, hogy a test, a lélek és az elme hármas egysége egyesüljön és létrejöjjön egyfajta nyugalmi állapot – folytatta. Az órákon a fizikai hatás úgy teljesül, hogy a gerinc mentén mozdítják a testet.

MEGYERI ZSUZSANNA, jógaoktató: ,,Ahogy létrejönnek a mozdulatok, oldalra, előre, hátra hajlás, csavarás, nyújtózás, domborítás, homorítás, akkor a belső szervek finoman masszírozódnak. És ezáltal, hogy a belső szervek masszírozódnak serken a nyirokkeringés, a vérkeringés, a folyadékáramlás, az energia áramlása. És ezáltal javulnak az élettani folyamatok a testben.”

Ez pedig segít az úgynevezett lecsendesedésben. Az órákat sokan látogatják, az egyik résztvevő például már több évtizede gyakorolja a jógát.

SÁRIK JÁNOSNÉ: ,,Egyszerűen úgy éreztem, hogy szükségem van egy minden izmot kilazító mozgásra. És máig is ezt érzem, ha fáradtan jövök is el, az összes alkotórészem lazábbá, könnyebbé válik. Nagyon jó szellemi kikapcsolódás is. Ez aztán hozta magával évről évre a jóga táborokat, ahol rengeteget tanultam. Reggelente meg szoktam csinálni az öt tibeti gyakorlatot. De ez a közösségi együttlét pláne egy jó élményt ad.”

Az órák végén van egy relaxáció is, aminek fontos szerepe van a jógázás lezárásában.

SÁRIK JÁNOSNÉ: ,,Megtanultam egy kicsit a meditálás által kikapcsolni, megszokni azt, hogy nem mindig hajszolni kell a munkát, a dolgokat, hanem jó a lecsendesedés és erre a meditáció valóban megtanít. Nehezen tudtam, de most már otthon is megy, zenére persze.”

Sok testi panaszra hozhat enyhülést a jóga, de mindig fontos az orvos, vagy a gyógytornász véleménye is – hangsúlyozta a jógaoktató.