A déli határzárnál jártak a polgármesterek

1218

Az ásotthalmi déli határzárhoz látogatott el a térség település vezetőinek egy csoportja, hogy köszönetet mondjon a határőrizetet teljesítő rendőröknek. A határon négy ceglédi rendőr is szolgálatot teljesít, őket és az egész pest megyei egységet megajándékozták és hálájukat fejezték ki munkájukért.

Rendőrök sorakoztak fel az ásotthalmi déli határzárnál. Most nem akció miatt, hanem azért, hogy Cegléd és térségének vezetői,  lássák őket szolgálatteljesítés közben. Az egységet Dr. Mihály István Pest Megye rendőrfőkapitánya köszöntötte. Majd Földi László országgyűlési képviselő fejezte ki köszönetét a határon tevékenykedő rendőröknek.

FÖLDI LÁSZLÓ, országgyűlési képviselő: ,,Őszinte szívvel jöttünk megköszönni azt a munkát önöknek, amit végeznek. Elsősorban értünk. Nem csak értünk, hanem egész Európáért. Tudom messze a családtól ilyenkor nem olyan egyszerű az életük, de engedjék meg nekem, hogy egy kis szerény ajándékkal megköszönjük azt a munkát, amit végeznek.”

A képviselő a rendőrök munkáját megköszönve 10 alkalmas wellness bérletet ajándékozott a 4 ceglédi rendőrnek, valamint a többi Pest Megyei rendőrnek is ajándékot adtak át a térség polgármestereivel közösen. A Pest megyei Rendőr-főkapitányság állományából összesen 35 rendőr teljesít szolgálatot az ásotthalmi határon.

FÖLDI LÁSZLÓ, országgyűlési képviselő: ,,Hálásak lehetünk és nem győzünk elégszer hálát adni, hogy ők itt teljesítenek szolgálatot és védik az országot, védik a magyar embereket.”

A delegációnak Szilassi-Horváth Jenő rendőrezredes mutatta be a határzár működését.  A drótkerítés teteje pengés dróttal van védve, valamint található rajta optikai kábel is, ami egy elektromos jelzőrendszer – magyarázta a határrendészeti szolgálatvezető.

SZILASSI-HORVÁTH JENŐ r.ezredes, Csongrád Megyei RFK, határrendészeti szolgálatvezető: ,,Nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem villanypásztor, ez egy jelzőrendszer, aminek az a funkciója, ha behatolás történik akkor egy irányító központba kapjunk egy jelzést és a kint lévő járőröket tudjuk irányítani, hogy hol kell intézkedniük. Ezt, hogy ha valaki megérinti nem okoz semmiféle egészségkárosodást.”

A kettős drótkerítés között van az a mezsgye ahol a határvédelmet ellátó rendőrök illetve katonák járőröznek. Itt őrtornyok és éjjellátó kamerák is fel vannak szerelve. A határzáron úgynevezett látás segítő hőkamerák is vannak, amelyek éjjel is minden élő szervezetet megmutatnak.

SZILASSI-HORVÁTH JENŐ r.ezredes, Csongrád Megyei RFK, határrendészeti szolgálatvezető: ,,Körülbelül olyan 4-5 km-es távolságra rendkívül jól be lehet azt azonosítani, ha valaki közeledik a határ felé. Ez a pont azért is érdekes, mert a Szerbiába futó Szabadka felé haladó autópályához ez a legközelebbi pont a határon, ami azért fontos nekünk, mert az embercsempészeknek nagyon könnyű lejutni az autópályán megáll, kiteszi az embereket és 600 méter gyakorlatilag ide az autópálya.”

Így könnyen elérik ezt a szektort ezért is kell kiemelt figyelemmel lenniük – hangsúlyozta.

A mostani időszak viszonylag nyugodt, inkább az esős ködös estéken próbálnak meg behatolni az illegális határsértők. A rendőrök elmondása szerint az elfogott határsértők együttműködőek, így nincs szükség erőszak alkalmazására a kapukon való visszakíséréseknél.