A holokauszt áldozataira emlékeztek

1300

Elfogadni, elfelejteni nem lehet, de élni kell tovább az érthetetlen megértéséért, különös érzékenységgel arra, hogy ez soha ne ismétlődhessen meg- fogalmazott Takáts László, polgármester a holokauszt áldozataira emlékezve a Bem Iskolában. A kormány 2000-ben nyilvánította április 16-át a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjává.

A diákok és pedagógusok által készített tablókon fotók, szöveges visszaemlékezés és versek jelzik a történelem egyik, ha nem a legsötétebb, legkegyetlenebb időszakát. A kormány 200-ben nyilvánította április 16-át a Holokauszt magyarországi emléknapjává. Az idei megemlékezést a Bem Iskolában tartották, ahol Takáts László, polgármester mondott beszédet.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: Nem ünnepelni, emlékezni gyűltünk össze. Emlékezni egy általunk át nem élt szörnyűséges világra, a beteg, kegyetlen mészárlásra, amelynek során több mint félmillió honfitársunkat pusztították el. A ceglédi zsidóság közül a holokauszt idején 525-en vesztek oda. Emlékeznünk kell, hogy az embertelen világ árnyéka többé ne vetülhessen ránk.

Soha ne fordulhasson elő, hogy valaki megkülönböztető bélyeget kap azért, mert más a vallása, más a bőrének, hajának színe, mert szülei jómódúak vagy éppen szegények, vagy mert más együttes zenéjét hallgatják szívesebben-fogalmazott a polgármester.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: Hazánk, Magyarország 1944 márciusi német megszállása után a Sztójai kormány sorra hozta a zsidóellenes rendeleteket. A sárga csillag viseléséről, a kerékpárok beszolgáltatásán át a zsidók lakásainak igénybevételéig. A zsidóság gettósításáról szóló rendelet értelmében a kisebb településeken a zsidóságot összegyűjtötték, és a közeli nagyvárosokba, majd gyűjtőtáborokba szállították.

A budapesti és a vidéki zsidóközösségeket elkerített városrészeken kialakított gettókba zsúfolták. Az első gettókat 1944. április 16-tól Kárpátalján állították fel. 1944 áprilisi felmérés szerint Cegléden a neológ anyahitközségnek majd 600 tagja volt. Cegléden a gettósítás során összesen 581 főt költöztettek össze-emlékeztetett a polgármester, majd úgy folytatta: a ceglédi zsidókat a gettóba zárás után 1944 június 17-én szállították át a kecskeméti gyűjtőtáborba. onnan a hónap végén pedig Aushwitz-Birkenauba. Mai eszünkkel felfoghatatlan szörnyűségek téptek szét, nyomorítottak meg családokat, életeket, jövőket. A megemlékezésen a Bem iskola diákjai a holokausztról, a megkülönböztetésről is beszéltek. De a magyar áldozatokra emlékeztek olyam művészek felidézésével is, akik átélték a holokauszt borzalmait.