A MOA főtitkára járt a Sportmúzeumban

1171

A Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára látogatott el tegnap Ceglédre, hogy megtekintse a Sportmúzeumot. Lehmann László nagyon elégedett volt a látottakkal. Úgy fogalmazott a ceglédi az egyetlen olyan vidéki Sportmúzeum, mely megüti a múzeumi kategória mércét.

Megannyi sporttal kapcsolatos relikvia, érem, oklevél és dokumentum. Ez például Szondy István öttusázó Helsinki olimpiai aranyérme – magyarázta a Sportmúzeum igazgatója a tegnap délután érkező vendégnek, ugyanis a Magyar Olimpiai Akadémia nemrégiben megválasztott új főtitkára látogatott el a múzeumba. Lehmann László nagyon elégedett volt a múzeum gyűjteményével.

LEHMANN LÁSZLÓ, főtitkár, Magyar Olimpiai Akadémia: ,,Ez az egyetlen olyan vidéki Sportmúzeum, amely valójában megüti a múzeum kategóriát, tehát olyan gyűjtőmunka és kutatómunka van a háttérben, állandó és időszaki kiállítások, amelyek méltán engedik azt, hogy Sportmúzeumnak nevezzük ezt a gyűjteményt.”

A gondosan rendszerezett gyűjteményben megtalálható valamennyi világ- és Európa-bajnokságon, olimpián résztvevő sportoló, aki Cegléd szülötte, vagy valamilyen módon a városhoz köthető – vezette körbe Magyar László a főtitkárt. A tárlat szemlélése közben Lehmann László elmondta a Magyar Olimpiai Akadémiát azért működtetik, hogy az olimpiai eszmét és a magyar sportmozgalom olimpiai hagyományait éltessék és bemutassák a fiatalabb generációnak is.

LEHMANN LÁSZLÓ, főtitkár, Magyar Olimpiai Akadémia: ,,Úgy gondoljuk, hogy ezek a fantasztikus gyűjtemények, ereklyék hatnak a gyerekekre, láthatják élőben, testközelben azokat a kupákat, érméket, amelyekről ők esetleg csak áhítoznak, amennyiben sportolnak.”

A főtitkár úgy fogalmazott: ezek a gyűjtemények akár generációs hidat is képezhetnek a múlt és a jelen között.