A számítástechnika és fejlődése – előadás a Közgázban

1087

Az 1968-as év számolás és a számítástechnikai világáról tartott előadást Dr. Salamon József pedagógus. Az elmúlt 50 év alatt óriási változásokon ment keresztül az információtechnológia, az előadó ezt nem csak szóban magyarázta, hanem képekkel is szemléltette az érdeklődőknek.

1968 – egy  dátum, melyhez több fontos esemény is kötődik. Egyebek mellett ekkor alapították a Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziumot, de ekkorra tehető az informatika robbanásszerű átalakulása is – mondta Dr. Salamon József pedagógus. 1968-ban kezdték el fejleszteni az első processzort, az Intel 4004-et. Az előadó arról is beszélt, hogy az elmúlt 50 év alatt mekkora változáson ment keresztül a számítástechnika.

DR. SALAMON JÓZSEF, pedagógus: ,,Ha megnézünk egy arányt, mondjuk egy négyzetdeciméteres területen annak idején 10-15 tranzisztort helyeztek el, most pedig egy négyzetcentiméteren van több, mint egy milliárd tranzisztor, úgyhogy óriási a változás.”

Továbbá kitért arra is, hogy milyen átalakulást hozott a digitalizáció.

 DR. SALAMON JÓZSEF, pedagógus: ,,A digitalizáció óriási lehetőségeket villantott fel. Úgy tűnik, hogy nagyon sokunknak meg kell hozzá érnie, hogy a gondolkodásunk megfelelő legyen, ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk ezeket a lehetőségeket kihasználni. Ha csak az adatbázis elérésekre gondolunk már az is azt jelenti, hogy ezelőtt 20 évvel jósolták, hogy egy kockacukornyi méretben lehet egy egész könyvtárnyi anyagot magunkkal vinni és valóban most itt tartunk.”

A pedagógusnak egyébként egy igen számottevő gyűjteménye van a régi informatikai eszközökről.

DR. SALAMON JÓZSEF, pedagógus: ,,Jó pár évvel ezelőtt felajánlottam a városnak, hogy egy állandó kiállításra, a város tulajdonába kerülhetne ez a gyűjtemény. Tanulságul a diákoknak a múlttal kapcsolatos közvetlen érintésén keresztül. Egyelőre még visszajelzést nem kaptam ezzel kapcsolatban. Másik lehetőség az lenne, hogy Szegeden megnyílt két évvel ezelőtt egy Informatika Történeti Múzeum és a munkatársak többek között tőlünk is kaptak anyagokat.”

Dr. Salamon József a helyi viszonylatban előforduló számítógépeket gyűjtötte össze. Ezek olyan kis teljesítményű gépek voltak, melyek a termelőszövetkezetek és kisebb cégek könyveléseit intézték – mint mondta. A programon az igazgató Imréné Lukácsi Ildikó kihirdette az egyik diákoknak szóló pályázat eredményét is. A fiatalok egyebek mellett laptopot, nyomtatót és mini pc-t nyertek.