A szőlőt eddig nem érte kár

1062

Az elmúlt hetek időjárása úgy tűnt, valóban minden növényre, sőt az állatvilágra és az emberekre is hatással volt. Vannak növények azonban, amelyek szerencsésen átvészelhetik az évszakok furcsa váltakozását. A szőlőtermésre  – egyelőre legalábbis úgy tűnik – nem lesz hatással a korán jött melegedés és az újbóli lehűlés.

Az elmúlt években és úgy általában is mindig van némi izgalom a szőlőtermesztésben is. A tavalyi szezonban a szélsőségesen hideg tél rontotta a szőlőültetvények áttelelését, majd a szárazság és a hektikus tavasz erőteljesen befolyásolta a virágzást és a kötődést. A 2017-es év aszályos, viharos, jégveréses időjárása a szőlő növényvédelme szempontjából még a legfelkészültebb gazdálkodókat is nehéz helyzet elé állította. Most pedig a januári tavasz adott némi okot az aggodalomra.

KISS ATTILA borász: „Izgultunk, igazából akkor van nagy probléma a szőlőtermesztésben, amikor a talaj egy olyan 80 cm mélyen 8-10 fokra felmelegszik. Tehát nem is igazából a külső hőmérsékletnek kell melegnek lenni, hanem a talajnak kell átmelegednie. Ez még nem volt olyan hosszú időszak, kell egy két három hét folyamatos meleg. Amikor jó pár évvel ezelőtt januárban 17 fokos melegek voltak, amikor még este sem hűlt vissza 8 fok alá a hőmérséklet és ez tartott két három hétig, akkor az már meleg volt, a gyümölcsök meg is fagytak.”

A szőlőt eddig most kár nem érte, a most érkezett hideg pedig jótékonyan hat. Van remény tehát, hogy rendben átvészelik a szőlőültetvények ezt az időszakot és jó termésre készülhetnek a gazdák.