Megtartották a közmeghallgatást

1172

A mezőgazdasági művelést nem akadályozza, az állatok életterét nem befolyásolja, az egészségre gyakorolt hatása a határértéken belül marad – ez hangzott el ma Kecskeméten azon a közmeghallgatáson, amit a leendő 400 KV-os távvezeték környezeti hatásvizsgálatáról tartottak.

Talajvédelem , felszíni és felszín alatti vizek, kulturális örökség, hulladék kezelés  – néhány azon szempontok közül, amit vizsgáltak és amelyek esetében arról számoltak be, a távvezetéknek nincs hatása. A levegő minőségében lakott területen nem okoz érdemi szennyezést, az építési zajterhelés csökkentésére való megfelelés érdekében külön zajvédelmi intézkedések nem szükségesek a létesítés során, nem bocsát ki a megengedettnél nagyobb zaj illetve rezgésterhelést – vagyis nincs negatív hatása – ez áll a tanulmányban. Továbbá az is, hogy egészségvédelem tekintetében nincs hatása.

PODÓNYI GÁBOR   osztályvezető, Távvezeték és Alállomás tervező osztály PÖYRY Erőterv Zrt : „A távvezeték környezetében villamos és mágneses térerősség van. Építés alatt ez nincsen, építés alatt nincs ilyen hatás. Üzemeltetés során ez a térerősség megjelenik, ezen térerősség értéke a magyar jogszabályoknak teljesen megfelelnek, a  határértéken belül vannak, ez a 3/2004 rendelet vonatkozás szerinti határértéken belül vannak.”

A rendeletben meghatározott értékek EU komfort értékrendszerben helyezkednek el – legalábbis így fogalmazott az osztályvezető.

PODÓNYI GÁBOR: „A jelenleg 27 Európai Uniós tagállamból 19-ban ezeket az értékeket határozták meg. Tehát a környező országok tekintetében minden ország ezt az értéket tartja mérvadónak. Néhány országnak nincs ilyen értékrendszere, néhány ország pedig ettől lazább értékeket használ.”

A szakember is beszélt, a vizsgálat szerint az élővilágra sem gyakorol hatást a távvezeték. A közmeghallgatáson nagy számban jelentek meg a nyomvonal által érintett ingatlantulajdonosok is, akik számára még továbbra is megválaszolatlanul maradtak kérdések.

BÁRÁNY SÁNDOR elnök Erős Vidék Mozgalom: „Itt elhangzott és bemutatásra került, de választ sosem kaptunk, hogy miért vetették el pontosan a megyehatárhoz közel húzódó nyomvonalat.  Szép volt ez a mátrix, biztos sokan értjük is, konkrétumok azonban nem hangoztak el. Semmilyen hivatkozást nem tett az úriember, kijelentéseket tett, ilyen kijelentéseket én is tudok tenni pontosan az ellenkezőjéről.”

Ők tehát továbbra sem tudják elfogadni a vizsgálat eredményét és az abban leírtakat.