Antall Józsefre emlékeztek

957

Születésének napján emlékeztek meg Antall Józsefről, Magyarország rendszerváltozás utáni első miniszterelnökéről. Huszonnégy esztendeje hunyt el. A politikus személyiségét és munkásságát volt kollégái, ismerősei, valamint Osskó Judit televíziós szerkesztő és az Antall kormány volt minisztere Dr. Szabó Tamás idézte fel.

Huszonnégy éve hunyt el a rendszerváltás után demokratikusan megválasztott első miniszterelnök Antall József. Barátja, az őt követő miniszterelnök, Boross Péter idézte fel a vele kapcsolatos emlékeit.

BOROSS PÉTER, miniszterelnök: ,,Antall József kiemelkedő személyisége, tudása, ország menedzselő képessége. Kiemelte Magyarországot ebből a Kelet- Európai meglehetősen kezdeti években, s ezzel egy hatalmas szolgálatot tett az országnak.”

Cegléden 1994 óta idézik fel Antall József emlékét és azt a politikai hitvallást, amelyet magáénak vallott és melyet utódainak megpróbált átadni.

DR. CSÁKY ANDRÁS: ,,Ismét eltelt egy esztendő, itt Cegléden huszonnegyedik alkalommal jövünk össze születésének napján, hogy emlékezzünk rá és hálát adjunk a teremtőnek, hogy akkor közénk vezérelte.”

A megemlékezésen részt vett Osskó Judit televíziós szerkesztő, aki egykor több interjút készített Antall Józseffel, melyből kötet is jelent meg.

OSSKÓ JUDIT, televíziós szerkesztő, Ybl- és Príma Primissima díjas építész: ,,Sok órán át hallgathattam miniszterelnök urat. Élvezhettem személyes történeteit, okos érveit, gondolkodásának eleganciáját és a mindvégig érezhető finom iróniáját. Azt a finom értelmiségi humort, mely a mai világunkban ritka tünemény.”

Antall József három évig volt miniszterelnök. Előzőleg tanárként, könyvtárosként, illetve muzeológusként tevékenykedett. Az MDF élén nyerte meg az első szabad választásokat, amikor még az orosz katonaság az országban állomásozott. Antall Józsefről a Mária Rádió elnöke, az Antall kormány egykori minisztere, Dr. Szabó Tamás is beszélt.

DR. SZABÓ TAMÁS, elnök, Mária Rádió: ,,Antall nem csak a nemzetközi politikában, a társadalmi béke megőrzésében volt stratéga, hanem valóban a legfontosabb kérdésekben szakemberek számára is meglepő iránymutatásokat tudott adni a gazdaság konkrét szabályozása terén.”

Az est során a Patkós Irma Művészeti Iskola növendékei is közreműködtek.