Apró séfek tábora

1461

Apró séfek vették birtokba ezen a héten az Idea oktatási központot. Egy igazi séf segítségével ugyanis gyerekek ismerkedtek a konyhaművészettel. Alapanyagokat tanulmányoztak és persze tálaltak. Nem is akárhogyan. A gyermeki kreativitásról és ügyességről a táborozók mentora, Babicz János séf is elismerően beszélt.

Pontos és alapos dokumentációt is készítettek a gyerekek, hiszen jól jön az még, ha otthon is szeretnék megcsillantani tudásukat. Azt tanulmányozták, hogyan lehet alapvetően egyszerű alapanyagokból különleges – ahogy mostanában mondják – tányérokat készíteni. A séf olyan trendeket mutatott meg nekik, amelyek az ország meghatározó konyháin vannak jelen. És a gyerekek meglepően ügyesen és kreatívan adták vissza a tanultakat. A séf szerint sok olyan tányér készült, ami még étteremben is megállná a helyét. Az viszont nagyon érezhető, hogy sokat lendített a gyerekek konyhai érdeklődésén a népszerű sorozat a Konyhafőnök és annak is a junior változata.

BABICZ JÁNOS séf: „Hál Istennek amikor volt a konyhafőnök junior, azzal a műsorral nagyon sok gyerekkel megszeretették a főzés és ezt nagyon jó dolognak tartom, hiszen a mai világban a főzésnek a hagyománya egyre jobban kezd elhalványulni és én örülök neki, hogy volt ez a műsor, mert feltámasztotta a gyerekekben a főzés szeretetét illetve az alapanyagok szeretetét. És ezt próbáltam én is végigvinni, engem is inspirált a műsor.”

Már csak azért is fontos mindez, mert egyébként a vendégek is igénylik, hogy egyre szebb és mutatósabb ételeket kapjanak.

BABICZ JÁNOS séf: „Minden ember meggondolja, hogy mire ad ki pénzt, a pénzéért pedig minél magasabb színvonalat és minőséget szeretne kapni. Én igyekszem az ételeimbe ezt belevarázsolni, ezt az elképzelést és úgy érzem, hogy ez működik is.”

Persze a gyerekek nem egész nap a tányér felett álltak, ültek, sok program várt rájuk, még nyelvtanulás is.  Jártak egy tanyán, ahol főztek paprikáskrumplit és készítettek kenyérlángost, ismerkedtek francia desszerttel, harmadik nap pedig gyümölcsökkel dolgoztak. A zárónapon pedig a tészta és a sajtchips került középpontba.

TÖRÖK RÉKA: „Nagyon szeretnék megtanulni főzni és hallottam, hogy sok barátom is fog jelentkezni. És mivel én elmegyek a kisgimibe szerettem volna a régi osztálytársaimmal is találkozni. Esetleg otthon is fogsz készíteni valamit? Igen. Kitaláltad már, hogy mit? Igen, biztosan fogok csinálni ma is sajt chipset, kókuszgolyót, túrógombócot, meg azt a francia süteményt is el fogom készíteni.”

A tábor főzős része tehát tegnap véget ért és az egyébként a tányérokat szigorúan ellenőrző is bíráló séf is meghatottan köszönt el a gyerekektől.  A gyerekek természetesen nem csak a tudást vihették haza. Megkapták minősítésüket és persze egy névre szóló fakanalat is.