Arattak, csépeltek Kocséron

1151

A kézi aratást, a betakarítás hagyományait mutatták be és népszerűsítették Kocséron. A településen harmadik alkalommal rendeztek aratófesztivált. A kilátogatók megnézhették néhány évtizeddel ezelőtt hogyan vágták kézzel a gabonát, mit jelent a marokszedés és hogyan kötik a kévét.

A községből, de más településekről is sokan kilátogattak a kocséri aratófesztiválra, ugyanis itt olyat láthattak, amit sajnos már csak kevés helyen.

BODNÁR ANDRÁS, polgármester, Kocsér: ,,Harmadik alkalommal rendezzük meg és a legfőbb célja az lenne, hogy a mai fiatalság is érezze, lássa, meg is tapasztalhatja, ha besegít, hogy régen anyáink, apáink milyen nehézségek árán teremtették meg a mindennapi kenyérre valót. Nem mindig a boltban lehetett venni a kenyeret, elő kellett készíteni az aratással és későbbiekben pedig ki is csépeljük, van egy őrlő is és megsütünk belőle egy adag kenyeret.”

A fiatalokat is szeretnék bevonni a munkába, bár a tapasztalat azt mutatja, hogy nem merik még használni a kaszát – mondta a polgármester.

BODNÁR ANDRÁS, polgármester, Kocsér: ,,Most gyakoroltatni kell velük, hogy az idősebbek, ha már kiöregednek legyen utánpótlás, mert nem szeretnénk ezt a hagyományt abbahagyni. Tehát az utókor mindenféleképpen megtapasztalhassa azt, hogy hogyan zajlik az aratáson.”

A kocséri népkör arató dalokkal biztatta a földeken dolgozókat. Az egyik tag Tóth Zoltánné arról beszélt, hogyan készítette annak idején a kenyeret.

SZINKRON: TÓTH ZOLTÁNNÉ: ,,Én úgy csináltam, hogy este bekovászoltam, kimértem a lisztet, tettem a teknőbe és kovászt csináltam. Volt morzsoltka és élesztő, utána reggel dagasztottam. Bedagasztottam tettem alá szakajtó ruhát, megliszteztem, megkelt, utána pedig betettem a kemencébe. Két óra hosszáig sült.”

A finom kenyér mellé ízletes ételek is készültek az aratófesztiválon. Az egyik csapat például birkapörköltet főzött. Birkás István arról beszélt, hogy mi a jó birkapörkölt titka.

BIRKÁS ISTVÁN: ,,Az attól függ, hogy milyen idős a birka, mert ha fiatal, akkor arra kell vigyázni, hogy ne hosszú lére engedjék, ha idősebb, akkor pedig arra kell figyelni, hogy annyi vizet öntsünk alá, hogy megfőjön, mert amikor többször öntünk alá vizet, akkor az a víz ki fog csapódni, amikor készen van.”

A gazdag programokkal bővelkedő rendezvényen hagyományőrző és szórakoztató műsorok várták a közönséget. Este pedig gálaműsor és aratóbál koronázta meg a napot.