Ász Tábor Cegléden

978

Idén is táborban ismerkedhetnek a gyerekek, fiatalok a színjátszás alapjaival. A drámajáték egy nagyon jó eszköz arra, hogy a gyerekek megtanuljanak bátran gondolkodni – ezt a tábor vezetőke, Gáspár András színművész mondta el híradónknak. Idén az egyik Grimm mese speciális változatát dolgozzák fel. Holnap este pedig közönség előtt is bemutatják a darabot.

Az Ász Tábornak idén is a színjátszás és a drámajáték volt a lényege. A majd egy hetes táborban a felszabadultság, a kreativitás és a szabadság van a középpontban – mondta Gáspár András színművész.

GÁSPÁR ANDRÁS, színművész, drámatanár: ,,A drámajáték egy nagyon jó eszköz arra, hogy ezeket a gyerekeket megtanítsuk arra, hogy lehet bátran gondolkodni. Lehet bármiből bármit csinálni. Most idén például egy Grimm mesének egy speciális változatát dolgozzuk fel a Svábok című mesét, ami gyakorlatilag úgy alakult át, hogy ez egy kalandozás a multiuniverzumok világában, tehát ez a műfaji meghatározása.”

A történetben szereplő Bíró úr úgy keresi elvesztett feleségét, hogy a világűrben vándorol. A fiatalok pedig ezeket az univerzumokat mutatják be. Vannak elég furcsa helyzetek például, amikor a svábok egy zongora húrjaként vannak kifeszítve. De az is elég rendhagyó, amikor egy labda testesíti meg a szörnyet az egyik univerzumban – hangsúlyozta a drámatanár.

GÁSPÁR ANDRÁS, színművész, drámatanár: ,,Elképesztő, most a negyedik napon vagyunk és ez egy ilyen emlékpróba szerű, ami annyit jelent, hogy végig mentünk a 23 oldalas darabon és most már gyakorlatilag valaki példány nélkül próbálgatja a feladatait. Tehát intenzíven és koncentráltan dolgoznak és ez nagyon jó érzés nekem drámatanárnak. Első pillanattól kezdve nagyon figyeltek egymásra és ennek az az eredménye, hogy egyre jobban élvezik a játékot.”

A táborban nem csak helyiek, hanem más településekről is érkeztek fiatalok. A Törtelen élő Kajdi Kata például már ötödik alkalommal vesz részt a programon és mint mondta nagyon tetszik neki a darab.

KAJDI KATA: ,,Érdekesek ezek az időugrások és különböző, nagyon kevés az az ember, aki csak egy szerepben jelenik meg és azokon belül is a különböző karaktereknek van saját jellemük és meg kell tanulni őket. Nagyon érdekesek a karaktereink, aki pedig több karaktert formáz annak meg még külön érdekesebb, hogy több különböző karaktert és több különböző egyéniséget kell magára öltenie.”

Szerda estére teljesen összeáll a produkció. A Kossuth Művelődési Központ Színháztermében holnap este 6 órakor bárki megtekintheti.