Népszerű a Kézműves Tábor Cegléden

994

Kézműves táborban ismerkednek a fiatalok a népi kézművességgel a Ceglédi Kaszinóban. A szervezők változatos programokkal várják a fiatalokat, egyebek mellett kipróbálhatják az vesszőfonást, agyagozást, de túrázni is mennek majd a Gerje partra. Valamint ellátogatnak Gyöngyösre a Mátra Múzeumba.

Nagy volt a zsivaj ma a ceglédi Kaszinóban. Nem véletlenül hiszen a héten tartják a Kossuth Művelődési Központ egyik legnépszerűbb programját a Népi Kézműves Tábort – mondta Kozma Attiláné. Idén 30 gyerek jelentkezett, hogy megismerkedhessen az alkotás örömével.

KOZMA ATTILÁNÉ, szervező: ,,Próbáljuk változatos programokkal megtölteni ezt a hetet. A másik cél az, hogy hasznosan töltsék a vakációt. Az a tapasztalatunk habár ezt a tábort főképp alsó tagozatos gyerekeknek hirdetjük meg, vannak, akik már több éve járnak hozzánk. Sőt van, aki már ötödik alkalommal van nálunk így aztán már 6-7-ik osztályosokkal is bővült a tábor. Illetve nagycsoportos óvodások is részt vesznek.”

Ma a nemezelés volt a főszerepben. A tapasztalatok szerint ezt a gyerekek nagyon élvezik. Az egyik fiatal bemutatta hogyan is készülnek az alkotások ezzel a technikával.

BALASKA ATTILA: ,,Azt csináljuk, hogy így elsőnek kitaláltunk egy színt, hogy melyik tetszik nekünk azt ugyanígy beszappanoztuk, bevizeztük, kimostuk megszárítottuk és kivágtunk belőle egy madár formát és akkor lehetett díszíteni. Gondoltuk, hogy melyik legyen a szín és az lett a háttér.”

De arról is beszélt miért pont ezeket a színeket választotta.

BALASKA ATTILA: ,,Nekem a narancssárga a kedvencem meg a zöld és ugye akkor már gondoltam, hogy a szárnya legyen fehér és a szeme meg fekete. Volt csőre is csak az lejött. És mi lesz majd ebből a végén? Majd tarisznyára ezt rá fogjuk rakni egy ilyen kis díszítésnek.”

Egy másik fiatal Bogdán Kiara Vácrátótról érkezett a táborba, ő már ötödik alkalommal vesz részt.

BOGDÁN KIARA: ,,Azt szeretem benne, hogy sokat kézműveskedünk, meg sokszor van itt olyan barátom, aki volt tavaly.”

Természetesen minden napra más programmal készülnek a szervezők. A fiatalok maradandó emlékekkel és a kirándulások élményeivel térhetnek majd haza.