Átadták a felújított Szent Kereszt Katolikus Általános Iskolát

1307

Átadták a felújított, megszépült Katolikus Általános Iskola épületét. Több mint 360 millió forint uniós és egyházmegyei támogatásból megújult az intézmény külső homlokzata, kicserélték a nyílászárókat és korszerű központi fűtést építettek ki, valamint napelemet helyeztek el a tetőn. A felújítás és a megújuló energia révén az épület az eddigi energiafelhasználásának majd 80%-át takarítja meg.

Diákok, pedagógusok és azok, akik kivették a részüket a Szent Kereszt Katolikus Iskola épületének felújításában az intézmény tornatermében gyülekeztek. Ugyanis nagy nap volt a mai, hiszen ünnepélyesen átadták az iskola megújult épületét.

CSÁKI TIBOR, főigazgató, Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága: ,,Európai Uniós pályázat segítségével megújulhatott ez az iskola energetikai szempontból. 290 millió forint, amit uniós támogatásból kaptunk, az egyházmegye több mint 70 milliót tett be saját forrásból. És azért tettük ezt, hogy amiért létezik egy iskola az jobban tud így megvalósulni.”

Az elmúlt években sok fejlődés történt a városban és most végre eljött a Katolikus iskola épületének is az ideje.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: ,,Itt azért együttműködés volt az egyház és az önkormányzat között abban, hogy hogy is fog ez a megújulás megtörténni és mindenki hozzátette a maga részét. Hiszen, ahogy elhangzott Európai Uniós pályázat. De az önkormányzat is kivette a részét, ami megmutatkozik az iskola előtti útszakasz rendbetételében, és ami most is zajlik a növény és fásítással kivette a részét.”

Az épület felújítása több mint 360 millió forintból készülhetett el. Megújult az épület külső homlokzata, kicserélték a nyílászárókat, a régi konvektoros fűtés helyett pedig korszerű központi fűtést építettek ki, valamint egy 280 kW teljesítményű kazánt telepítettek az intézménybe. Ezenfelül az A és a B épület tetején napelemes rendszert alakítottak ki – mondta Mudri Attila, projektmenedzser. A felújítás és a megújuló energia révén az épület az eddigi energiafelhasználásának majd 80%-át takarítja meg. A felújítás nem jöhetett volna létre összefogás nélkül – mondta az iskola igazgatója.

RAJTA LÁSZLÓ, igazgató, Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola és Óvoda: ,,Minden embernek meg van a feladata és mindegyiknek nagyon fontos. Egyik a másik nélkül nem létezhet. Nem kis büszkeséggel tölt el, hogy így ennyien együtt tudtunk dolgozni.”

Az ünnepségen többen is műsorral készültek, voltak akik verset mondtak, táncoltak, de akadtak olyanok is akik énekeltek. A megújult épületre Csáki Tibor atya mondott áldást. Majd az igazgató, a polgármester és a projektben, valamint a kivitelezésben résztvevők átvágták a nemzeti színű szalagot.