Autizmus Világnapja – szakmai konferencia Cegléden

1414

Az Autizmus Világnapja Alkalmából szakmai konferenciát tartottak ma a Ceglédi Tankerületi Központban. A tanácskozásra a témában jártas előadókat hívták meg, akik bemutatták magát az autizmust és az ezzel kapcsolatos gyógypedagógiai munka fontosságát.

A becslések szerint minden századik gyermek autizmussal jön a világra. Ez Magyarországon 100 ezer embert jelent – mondta köszöntő beszédében a polgármester.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: ,,Nagy a felelősségünk, felelősek vagyunk valamennyi hátránnyal született embertársainkért, így az autistákért is. Az autizmus egy vele született fejlődési rendellenesség, így az ezzel együtt élők életük első pillanatától kezdve segítségre szorulnak. Olyan állapotban élnek, amelyen megfelelő módszerekkel lehet javítani. Lehet javítani, de hatalmas szükségük van ránk.”

Esetükben kiemelten fontos szerepe van az elfogadásnak és a megfelelő hozzáállásnak – folytatta. Nagy a felelőssége a szociális ellátásban dolgozóknak, hiszen sok autizmussal élő felnőttnek szüksége van a mindennapos segítségre. Így nyitottsággal, megértéssel és megalapozott szakmaisággal kell segítő kezet nyújtani nekik. Idén 20 éves a fogyatékos személyek esélyegyenlőségének biztosításáról és jogairól szóló törvény – mondta Dr. Papp Gabriella.

DR. HABIL. PAPP GABRIELLA, gyakorlati és képzésfejlesztési ügyekért felelős dékánhelyettes, ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar: ,,Az, hogy 15 éve a Losontzi EGYMI ráismert arra, hogy hiány van ezen a területen az kapcsolódik ehhez a jogszabályhoz, kapcsolódik a fogyatékos emberek jogaihoz és esélyegyenlőségéhez. Az, hogy felismerték akkor, hogy hiátus van ezen a területen és élnek olyan autizmussal élő fiatalok, akik nem jutnak az iskoláztatás jogához, így létrehozták azt a két csoportot, ami mára most már sok csoporttá bővült.”

A fogyatékos személyekkel és az őket támogató gyógypedagógusokkal kapcsolatban mind a mai napig sok misztikus történet él – fogalmazott a dékánhelyettes.

DR. HABIL. PAPP GABRIELLA, gyakorlati és képzésfejlesztési ügyekért felelős dékánhelyettes, ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar: ,,Valami csodavárás is megjelenik ezen a területen, ugyanakkor nagyon sok tévhit kering az érintett személyekkel kapcsolatban, nagyon könnyű és kecsegtető rátérni erre a területre és ajánlani, felkínálni mindenféle megoldásokat, beavatkozásokat terápiának nevezett tevékenységeket, amikkel sokszor olyan ígéreteket fogalmaznak meg, akik kínálják, amit tudunk, hogy nem tudják segíteni.”

A szakmai konferencián műsorral kedveskedett egy autizmussal élő fiatal. Az Autizmus Világnapja alkalmából egyébként ma este sétára várják az érdeklődőket. A gyülekező fél8-kor van a Szabadság téren, ahonnan a résztvevők egészen a kék fénnyel megvilágított Kossuth Lajos Gimnáziumig sétálnak majd.