Az emlékezés napja

838

1956 hőseiért, áldozataiért gyújtottak gyertyát a Református Templomkertben. A 60 évvel ezelőtti, november 4-i eseményeket idézték fel, amikor a szovjet csapatok bevonultak és vérbe tiporták a magyarok forradalmát. A Szabadság fájánál Takáts László és dr. Csáky András mondott beszédet.

27 éve hajthatunk fejet 1956 emléke előtt a Református templomkertben, hisz Cegléd polgárai a rendszerváltoztatás hajnalán már úgy gondolták, hogy a forradalom emlékének szobrot kell állítani. Itt gyűltek össze az emlékezők idén is november negyedikén, a nemzet gyásznapján. 60 esztendővel ezelőtt a szovjet tankok vérbe tiporták a magyarok forradalmát-kezdte beszédét a polgármester. Takáts László úgy fogalmazott: habár a szabadságunkért folytatott harcot elfojtották, de az 1956-os hősök áldozatvállalása nem volt hiábavaló.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: A forradalom azonban tovább élt és harmincegynéhány évvel az ’56-os októberi események után azok az emberek, akik az életüket vagy az ifjúságukat, az életüket egy részét áldozták a magyarok ügyéért, azok elérték azt amit azokban a napokban az egész nemzet szeretett volna.

Az emlékezés szervezője, Dr. Csáky András a hatvan évvel ezelőtti történéseket elevenítette fel.

DR. CSÁKY ANDRÁS: Ma 60 éve foszlott semmivé az álom. Az álom, hogy a nemzet lerázza magáról a rabigát, és újra szabad legyen. Szabad legyen, megszabadulva az élete minden részét hínárként körülölelő zsarnokságtól. 1956. november 4-én hajnali 4 óra 15 perckor megindult a szovjet csapatok általános támadása a főváros ellen.

Öt hadosztállyal támadtak Budapestre. 5 óra 20-kor hangzik el Nagy Imre segélykérő rádióbeszéde, melyet többször megismételtek angolul, franciául, németül, oroszul, csehül és lengyelül. A szovjetek elfoglalták a Honvédelmi Minisztériumot, Belügyminisztériumot, majd körülzárták a Parlamentet.

DR. CSÁKY ANDRÁS: Bár még egy hétig az országban több helyen folynak a fegyveres ellenállások, még hallható a megtévesztő, álságos üzenet a Szabad Európa Rádióban, hogy tartsatok ki, a küzdelem eldőlt. A nemzeti függetlenség a szabadság reménye távolabbra került, mint bármikor a magyar történelemben.

Mintegy három ezren meghaltak a harcokba, több mint 20 ezer sebesült, 229 halálra ítélt és kivégzett és közel 20 ezer internált áldozata volt a 60 évvel ezelőtti forradalomnak. A megemlékezésen a lelkészek áldását, imáját követően csendes gyertyagyújtással rótták le tiszteletüket a résztvevők 1956 hőseire, áldozatai előtt.