Az Ifjúsági pódiumbérlet első előadására várták tegnap a diákokat

1141

Az érettségire való felkészülést szeretnék segíteni, valamint a színház világát bemutatni a diákoknak az Ifjúsági pódiumbérleten keresztül. A Kossuth Művelődési Központ legújabb kezdeményezése tegnap indult. Gál Tamás várta a fiatalokat Csokonai egyik művével, a Dorottyával.

Gimnazisták töltötték meg tegnap a Kossuth Művelődési Központ Kamaratermét. Az Ifjúsági pódiumbérlet első előadását láthatták a fiatalok.

MEGYERI KATA, szervező: ,,Szeretnénk a középiskolásoknak elsősorban egy olyan bérlet sorozatot indítani, amivel meg tudjuk egy kicsit támogatni az érettségire való felkészülést. Épp ezért próbáltam olyan darabokat összeválogatni, amik a tananyaghoz illenek.”

Sokan voltak kíváncsiak Gál Tamás előadására, aki egy egészen különleges feldolgozásban hozta el nekik Csokonai művét, a Dorottyát. A színész nagy specialistája annak, hogy élvezhetővé tegye a régi nyelvezettel írt műveket a fiatalok számára.

GÁL TAMÁS, színész: ,,Ha jó az előadás, akkor eufória uralkodik a nézőtéren, tehát örömöt okozunk, vagy akár bánatot is. Mind a kettőnek fontos szerepe van, hiszen a tragédia és az öröm az része az életünknek. Nemcsak a vidámság, hanem a tragédia is. Azért is születtek tragikus művek, mert ez is egy szelet nem csak a komédia.”

A tragédiák egyfajta megkönnyebbülést okoznak, hiszen rájönnek az emberek, hogy nem csak őket éri sorscsapás. A komédia pedig azáltal, hogy örömöt ad gyógyít – tette hozzá a színész. Majd arról is beszélt miért szeret fiataloknak játszani.

GÁL TAMÁS, színész: ,,A fiatalok mindent elfogadnak, ami jó, sőt nagyon nagy érzékük van a jóra, sokkal kritikusabbak, mint a felnőttek. A felnőtt közönség az mindent megnéz, mindennek tapsol, sokszor olyan nevetséges színvonalú előadásokat is istenítenek, ami elképzelhetetlen, hogy az valakinek tetszik. Tehát mi felnőttek már vakok vagyunk, érzéketlenebbek. A fiatalok sokkal érzékenyebbek, frissek, az igazságérzetük óriási.”

A tanévben még két előadás várja majd a fiatalokat. Februárban a Rómeó és Júlia, valamint márciusban Gyarmati Fanni naplója.