Városom Reformációja – díszítik a kapukat Cegléden

1272

A reformáció díszébe öltöztették a Pesti úti óvoda és a Gyermekkönyvtár kapuját. Hiszen Cegléd nyerte a Városom Reformációja pályázatát miszerint 95 ajtót kell majd feldíszíteni a városban. Ezek a bejáratok nem csak szépségükkel hatnak majd, hanem jól példázzák a megújulást és az összefogást is.

A Gubody utcába bekanyarodva szinte egyből feltűnik mindenkinek a Pesti úti óvoda díszes kapuja. Az ajtót borostyán öleli körbe, rajta pedig az óvodások és óvónők által készített díszek láthatók. De ugyanebben az utcában találkozhatunk még egy díszes bejárattal, hiszen a Gyermekkönyvtár dolgozói is csatlakoztak a Városom Reformációja elnevezésű pályázathoz.

NÉMEDI TIVADARNÉ, intézményvezető, Városi Könyvtár: ,,Nagyon tetszik az ötlet, már amikor először elolvastam, de most hogy részt vettünk benne és a délelőtt folyamán sikerült kitenni egyrészt nagyon boldogok voltunk. És tényleg minden kollégám arcán látszott, hogy úgy sikerült megvalósítani, ahogy elterveztük. Számomra a legfőbb érték, hogy igazi csapatmunka volt ez a kapudísz, amit elkészítettünk.”

A dekoráció központi része a Luther-rózsa, ami az evangélikus egyház jelképe és Luther Márton személyes jele is. Hiszen annak idején ezzel a szimbólummal hitelesítette vitairatait és levelezéseit. A rózsa alatt pedig reformációval kapcsolatos idézetek olvashatók. De természetesen írók és költők gondolatai is kikerültek.

NÉMEDI TIVADARNÉ, intézményvezető, Városi Könyvtár: ,,Ha már csak itt a Gubody utcán végig jövünk jó volt látni, hogy a Pesti úti óvodások is feldíszítették kapujukat. Ha ránézünk az alkotásokra láthatjuk, hogy benne van a gyerekek és az óvónők munkája. Szerintem mindenkinek egy jó hangulatot ad, ha ránézünk ezekre a feldíszített kapukra.”

Luther Márton 1517. október 31-én kitűzte 95 tételét a wittenbergi vártemplom ajtajára. A városban ezért öltöztetnek 95 ajtót a reformáció díszébe. Mindezt annak a tiszteletére, hogy 500 évvel ezelőtt Luther ajtót nyitott a változásra és a megújulásra. A díszítésekre majd Cegléd Város hivatalos facebook oldalán lehet szavazni, a legtöbb lájkot kapott dekorációt az önkormányzat jutalmazza.